Hlavní obsah

Americká námořní pěchota selhala, neochránila vojáky před minami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americká námořní pěchota neobjednala v roce 2005 do výzbroje vozidla odolná proti minám a nastraženým náložím u silnic, i když právě exploze náloží měly na svědomí nejvíce životů. Plyne to ze tzv. Gaylovy zprávy. Námořní pěchota se brání, že její rozhodnutí ani ve zprávě nebylo shledáno zločinným.

Foto: Thaier al-Sudani, Reuters

Američtí vojáci na místě jednoho z bombových útoků v Bagdádu u vozidla Humvee

Článek

Americká námořní pěchota věděla o nebezpečí min a improvizovaných výbušných zařízení ještě před invazí do Iráku v roce 2003. Přesto se o dva roky později rozhodla koupit do výzbroje další vozy Humvee s posíleným pancéřováním místo vyvíjených vozidel MRAP, která jsou odolná proti minám. Jedním z důvodů byla větší dostupnost a nižší cena vozidel Humvee.

Zpráva tvrdí, že velení americké námořní pěchoty ohrozilo životy vojáků v poli, když nezavedlo do výzbroje adekvátní technologie eliminující nebezpečí min a nastražených náloží.

Kritici ale namítají, že rozhodnutí US Marines zbrzdilo zavádění vozidel odolných proti minám do výzbroje, na což dále doplácejí vojáci v Iráku a v Afghánistánu. 

Reklama

Výběr článků

Načítám