Hlavní obsah

Americká diplomacie kritizuje ČR kvůli diskriminaci Romů, nechuti k migrantům a korupci

Washington

Česká republika se nadále potýká se sociální diskriminací Romů, stigmatizací osob nakažených virem HIV či korupcí. Vyplývá to z výroční zprávy amerického ministerstva zahraničí o stavu lidských práv ve světě, která byla zveřejněna v pondělí. České republice vytýká i nechuť k přistěhovalcům, ke které přispěly výroky politiků včetně prezidenta Miloše Zemana.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mostecké sídliště Chanov

Článek

Každoroční zpráva, která vychází nejen z loňských dat, ale také z událostí roku 2015, český politický systém označuje jako stabilizovanou pluralitní demokracii, kde jsou ozbrojené a bezpečnostní složky pod účinnou kontrolou civilních úřadů.

Washington však Praze jako každý rok vytýká problém se začleňováním početné romské menšiny, kterou odhaduje na 300 000 lidí. Nedostatečné zapojení Romů vidí Spojené státy i v politickém životě, ačkoli v zemi existují i romské strany. „Žádní Romové nezasedají v parlamentu, ve vládě či u Nejvyššího soudu, romští kandidáti neuspěli ani v regionálních volbách,” uvedla zpráva.

Závažnost sociálního vyloučení zpráva dokládá například rozšiřováním takzvaných vyloučených lokalit a ghett, kde žije odhadem třetina Romů, nebo loňským výrokem vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše, že romský koncentrační tábor v Letech na Písecku byl ve skutečnosti pracovním zařízením. Američané rovněž konstatovali, že vysoký počet romských dětí navštěvuje speciální základní školy, čímž vznikl segregační vzdělávací systém.

Kritika kvůli postoji k migrantům

Česká republika je ale terčem kritiky i kvůli přeplněným vězením a dlouhému zadržování migrantů a žadatelů o azyl v detenčních střediscích. Zpráva nicméně uznává, že situace v zadržovacích centrech se zlepšila kvůli výraznému poklesu migrantů z oblastí Blízkého východu, Afriky a Asie.

V souvislosti s migrační krizí, která se týká především bohatších evropských zemí, informovala americká zpráva s odvoláním na nevládní agentury o nárůstu počtu nenávistných projevů vůči migraci. „Politici včetně prezidenta, vicepremiéra, poslanců, senátorů a regionálních politiků napříč politickým spektrem používají ostrá vyjádření proti přistěhovalcům, ve které jsou muslimové hlavním terčem,” napsalo americké ministerstvo zahraničí.

Věčná korupce

Jako dlouhodobý problém vnímá zpráva problém korupce včetně policejní. Dokument zmiňuje případ někdejšího ředitele litoměřické věznice Tomáše Líbala, kterému soud kvůli uplácení a vydírání uložil tříletou podmínku. Upozornil, že stoupl počet trestných činů spáchaných policisty. Zmiňuje ale i korupci provázející nákup obrněných transportérů Pandur.

Situace se ve světě zhoršuje

Dokument k celosvětovému dění obecně uvádí, že úroveň lidských práv se zhoršuje, ohroženy jsou především základní svobody, jako jsou vyjadřování či shromažďování.

Zprávu o stavu lidských práv ve světě zveřejňuje americké ministerstvo zahraničí každoročně. Letos však publikaci nepředstavil ministr zahraničí osobně, jako je tomu tradičně zvykem, což vyvolalo kritiku nevládních organizací i některých zákonodárců, kteří se obávají, že Spojené státy už nehodlají pokračovat v hlasité kritice nedemokratických praktik.

Reklama

Výběr článků

Načítám