Hlavní obsah

EU doladila sankce proti Rusku. Dopadnou na 555 vybraných jedinců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Státy Evropské unie ve středu odpoledne definitivně schválily balík sankcí proti Rusku. Oznámila to Rada EU v tiskové zprávě. Na sankčním seznamu nově figuruje 27 politiků, armádních činitelů, byznysmenů či oligarchů, mezi nimi například ministr obrany Sergej Šojgu.

Foto: Francois Walschaerts, ČTK/AP

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová

Článek

Postihy se týkají i více než tří stovek poslanců dolní komory ruského parlamentu, kteří hlasovali pro uznání nezávislosti separatistických regionů na východě Ukrajiny.

Sankce zasáhnou také velké banky, omezují přístup ruského režimu na finanční a kapitálový trh EU a zakazují obchod s neuznanými republikami na východě Ukrajiny.

Rusko je pro české exportéry okrajový trh, předčí ho i Belgie

Ekonomika

Unijní státy se na sankcích připravených v koordinaci se Spojenými státy a dalšími partnery shodly den poté, co ruský prezident Vladimir Putin uznal nezávislost republik jednostranně vyhlášených donbaskými separatisty, čímž podle Západu porušil mezinárodní právo.

Celkový počet ruských činitelů, kterých se dotkne zákaz cest do unijních zemí či zmrazení majetku na území EU, tak dosáhl 555 lidí.

52 institucí nebo firem

Na seznamu, který Unie postupně rozšiřuje od ruské anexe Krymu v roce 2014, se nově ocitly i banky VEB a Promsvjazbank. Celkem tam figuruje již 52 institucí nebo firem.

Nové postihy vstoupí v platnost po zveřejnění v úředním věstníku, což má být ještě ve středu.

Biden oznámil sankce proti Rusku

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám