Hlavní obsah

Američan, kterého věznili a propustili Severokorejci, má vážně poškozený mozek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Dvaadvacetiletý americký student Otto Warmbier, jehož v úterý propustili Severokorejci z pracovního tábora, není v kómatu kvůli botulotoxinu, jak tvrdil Pchjongjang. Američtí lékaři, kteří mladíka vyšetřili, zjistili rozsáhlý úbytek mozkové tkáně, po jedu produkovaném bakterií Clostridium botulinum ale v jeho těle není ani stopy.

Foto: Kyodo, Reuters

Otto Warmbier u soudu v Pchjongjangu.

Článek

„Jeho neurologický stav je možné popsat jako neresponzivní bdělost. Spontánně otevírá oči a mrká. Nevykazuje ale známky toho, že by rozuměl mluvené řeči nebo vnímal své okolí,“ konstatoval podle ABC News ošetřující lékař Daniel Kanter.

Warmbierovo tělo nevykazuje známky fyzického týrání. K poškození mozku došlo zřejmě nedostatečným zásobením mozku okysličenou krví. To mohlo být způsobeno například přidušením. Severokorejci tvrdí, že se Warmbier otrávil botulotoxinem a následně spolkl prášek na spaní a upadl do kómatu. [celá zpráva]

OSN žádá vysvětlení

Vyšetřovatel OSN pro lidská práva Tomas Ojea Quintana se už nechal slyšet, že bude po Severní Koreji žádat vysvětlení.

Americký student si v KLDR odpykával trest za odcizení propagandistického plakátu. Zadržen byl v listopadu 2016 na letišti v Pchjongjangu těsně před nástupem do letadla. Soud mu v březnu téhož roku za „podvratnou činnost” uložil trest patnáct let v pracovním táboře.

Severní Korea zadržela několik cizinců již v minulosti a Spojené státy i Kanada své občany varovaly před cestami do této asijské země. Jak poznamenala agentura AP, KLDR se k podobným krokům uchyluje v době zvýšeného napětí s okolním světem, aby si tímto způsobem vymohla ústupky.

V listopadu 2014 propustila Američany Kennetha Baeho a Matthewa Millera, které do té doby věznila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám