Hlavní obsah

Alabama žaluje federální vládu USA kvůli syrským uprchlíkům

Washington

Úřady amerického státu Alabama zažalovaly federální vládu kvůli umísťování syrských uprchlíků na jeho území, napsala agentura Reuters. Guvernér Alabamy Robert Bentley požaduje výrazně podrobnější informace o běžencích, než Washington poskytuje. Alabama patří mezi skupinu států, které po listopadových pařížských útocích odmítly blízkovýchodní migranty přijímat.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Americký stát Alabama se brání přijímání syrských uprchlíků.

Článek

Vedení státu v žalobě tvrdí, že federální vláda má povinnost poskytovat úřadům podrobné informace o každém z uprchlíků, včetně jeho zdravotních záznamů. Zároveň požaduje, aby vláda Baracka Obamy v případě každého běžence stvrdila, že nepředstavuje bezpečnostní riziko.

„Způsob, jímž Obamova administrativa a federální vláda provádějí program přijímání uprchlíků, nehorázně pomíjí jednotlivé státy,” uvedl Bentley.

Více než dvě desítky převážně republikánských států se v listopadu vzbouřily proti programu, v jehož rámci jim Washington přiděluje syrské uprchlíky. Odpor jejich guvernérů však federální vládu ke změně přístupu nepřiměl.

Obama hodlá letos mezi jednotlivé státy rozdělit 10 tisíc uprchlíků, kteří by do země měli během letošního roku přijít poté, co se republikánům v Kongresu nepodařilo prosadit pozastavení tohoto programu.

Reklama

Výběr článků

Načítám