Hlavní obsah

Američtí kongresmani zvažují bojkot francouzského vína

NEW YORK

Američtí kongresmani si pohrávají s myšlenkou schválení nezávazných rezolucí vybízejících k bojkotu, ne-li přímo k omezení dovozu francouzského zboží odvetou za nevděk Paříže v krizi kolem Iráku.

Foto: ghrabuvka.cz

Pokus při dni otevřených dveří

Článek

Člen Sněmovny reprezentantů James Saxton, který je považován za umírněného republikána, si našel odvetný cíl za evropskou neústupnost - bojkot pařížského leteckého salónu. Ten se koná každé dva roky a platí za nejdůležitější obchodní akci leteckého průmyslu.

Jak s aerosalonem?

I když je rezoluce nezávazná, Saxton se domnívá, že její schválení bude mít význam zejména pro americkou armádu. "Určitě se najdou ve (sněmovním) výboru pro ozbrojené síly další, kteří se (k rezoluci) připojí, pokud projde," citoval tisk amerického kongresmana za stát New Jersey.

Joel Johnson, který vede oddělení pro mezinárodní záležitosti Asociace leteckého průmyslu (Aerospace Industries Association), uvedl, že Američané se pravděpodobně zúčastní, protože letecká přehlídka je "místem setkávání číslo jedna". "Kdyby jedinými letouny na startovací dráze byly eurofighter, mirage nebo airbus, nevytřeme tím oči Francouzům, ale sobě," řekl.

Návrh této rezoluce je jen jedním z mnoha, které se prý rojí jako odveta francouzskému průmyslu. Předseda Sněmovny reprezentantů Dennis Hastert diskutoval s republikánskými kolegy například zavedení regulace dovozu francouzského vína a balené stolní vody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám