Hlavní obsah

Americký student, kterého věznili a nedávno propustili Severokorejci, zemřel

Aktualizováno

Dvaadvacetiletý americký student Otto Warmbier, jehož nedávno propustili Severokorejci z vězení a následně byl převezen do USA, zemřel. S odvoláním na mladíkovu rodinu o tom v pondělí informovala BBC i další zahraniční média.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Otto Warmbier na záběrech ze soudu v PchjongjanguVideo: Reuters

 
Článek

„Je naší smutnou povinností oznámit, že náš syn Otto Warmbier dokončil svou cestu domů,“ uvedla Warmbierova rodina v prohlášení.

Warmbier si v KLDR odpykával trest patnácti let nucených prací za odcizení propagandistického plakátu. Severokorejská agentura KCNA po jeho zadržení na začátku loňského roku uvedla, že byl přistižen, jak páchá „nepřátelské aktivity” s cílem narušit jednotu mezi Severokorejci.

Z pracovního tábora ho Severokorejci propustili minulý týden. [celá zpráva] Prý z „humanitárních důvodů”.

Ve vězení strávil muž 17 měsíců. Po propuštění byl ve velmi špatném zdravotním stavu a byl převezen do nemocnice ve svém rodném městě Cincinnati.

Foto: Kyodo, Reuters

Otto Frederick Warmbier na tiskové konferenci v Pchjongjangu

Američtí lékaři, kteří mladíka vyšetřili, u něj zjistili rozsáhlý úbytek mozkové tkáně.

Warmbierovo tělo nevykazovalo známky fyzického týrání. K poškození mozku došlo zřejmě nedostatečným zásobením mozku okysličenou krví. To mohlo být způsobeno například přidušením.

Severokorejci tvrdili, že se Warmbier otrávil botulotoxinem, následně spolkl prášek na spaní a upadl do kómatu. Podle amerických lékařů však po jedu produkovaném bakterií Clostridium botulinum nebyly v jeho těle stopy. [celá zpráva]

Foto: Kyodo, Reuters

Ottu Fredericka Warmbiera přivádějí k severokorejskému nejvyššímu soudu

Vyšetřovatel OSN pro lidská práva Tomas Ojea Quintana už minulý týden vyzval KLDR, aby vysvětlila, jak je možné, že se mladík vrátil domů v kómatu.

Americký prezident Donald Trump odsoudil severokorejský režim jako brutální.

V souvislosti s úmrtím mladíka v úterý vyzval jihokorejský prezident Mun Če-in KLDR, aby vrátila do jejich vlastí další zadržené občany Jižní Koreje a USA. Mun uvedl, že "je velmi politováníhodné, že Severní Korea nerespektuje lidská práva".

Reklama

Výběr článků

Načítám