Hlavní obsah

Američané vstoupili do červené zóny kolem Bagdádu

Novinky, ČTK, CNN, BBC, Fox News

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN/BAGDÁD

Několik amerických jednotek v pondělí vstoupilo do tzv. červené zóny kolem Bagdádu, bráněné iráckou Republikánskou gardou. Americká televize Fox News uvedla, že podle některých zpráv Saddám Husajn vydal pokyn použít chemické zbraně v případě, že se spojenci dostanou za určitou hranici. Touto hranicí by mohla být právě ona červená zóna.

Foto: Václav Vlasák

Maxipsa Fíka milují dětí i dospělí.

Článek

Americká armáda a námořní pěchota se podle Fox News nyní snaží odhadnout sílu iráckých jednotek, aby byly schopny předpovědět, jak se nepřítel zachová, až se spojenci dostanou do bezprostřední blízkosti Bagdádu.

Na jižních předměstích metropole v pondělí poprvé od začátku války zazněla silná dělostřelecká palba. Ta je podle Reuters nový prvek ve válce. "Dělostřelecká palba je najednou velmi intenzivní. Slyšíme ji z jihu. Je to neobvyklé," řekl reportér Reuters.

Ve 13:00 tamního času navíc začala další vlna vzdušných úderů na město. Irácká protiletecká obrana na útočníky střílela. Irácké zdravotnické zdroje tvrdí, že dnes v Bagdád zahynulo šest civilistů a desítky dalších byly zraněny. Mrtví a ranění jsou z východního předměstí Al-Amín, kde bylo zničeno šest domů.

Nízko letící letadlo vypálilo odpoledne dvě střely na komplex Republikánského paláce, což je první útok na tento prezidentský objekt za denního světla. Z paláce po zásahu stoupal hustý kouř. Doprava v centru města nebyla navzdory bombardování přerušena.

V Bagdádu čeká armáda sebevrahů

Z Bejrútu dnes do Bagdádu vyrazilo několik desítek dobrovolníků, kteří chtějí Iráčanům pomoci v bojích. Svědci viděli na libanonsko-syrské hranici v autobuse 36 převážně mladých mužů. Podle Iráku je v Bagdádu připraveno až 5000 arabských dobrovolníků připravených spáchat sebevražedné atentáty.

Americké velení dnes oznámilo, že americké jednotky kontrolují pohyb osob na západě Iráku a nedovolí nikomu dostat se do Iráku od západní hranice. Několik lidí bylo prý už od hranice vráceno.

Saháf: tlačíme hada zpět do pouště

Irácký ministr informací Muhammad Saíd Saháf se na tiskové konferenci v Bagdádu v pondělí pochlubil, že irácká armáda zabila v uplynulých 36 hodinách 43 amerických a britských žoldáků. Zničila také 13 tanků, 4 vrtulníky, 6 obrněných vozů a 2 bezpilotní Predatory. "Zatlačujeme hada zpět do pouště," prohlásil Saháf s tím, že nepřátelé nenaleznou odpočinku. Irácký ministr informací ve svém vystoupení dále uvedl, že britský premiér trpí hysterií a americký prezident Bush je hlupák.

Irácká televize dnes odvysílala záběry prezidenta Saddáma Husajna, údajně ze schůze iráckého vedení. Kromě prezidenta Saddáma Husajna a dalších byl přítomen i Saddámův starší syn Udaj, který se na obrazovce objevil vůbec poprvé od zahájení války.  

Cílem úderu v Šatře byl Chemický Ali

Námořní pěchota zaútočila na město Šatra severně od Násirije, ve snaze zabít vysoce postavené irácké představitele. Ti podle Američanů řídí gerilové útoky na jednotky koalice. Mezi těmi, které měli američtí vojáci na mušce, byl i Ali Hasan al-Majíd, řečený Chemický Ali, bratranec Saddáma Husajna pověřený velením na jižní frontě. Majíd získal svoji přezdívku za dohled nad útokem chemickými zbraněmi na kurdské obyvatele na severu země v roce 1988.

Příslušníci americké námořní pěchoty zaútočili na Šatru za rozbřesku. Na místo bylo vysláno dalších 5 000 spojeneckých vojáků včetně členů speciálních jednotek. V tamním iráckém táboře námořní pěchota našla mnoho zbraní, plynových masek a ochranných prostředků proti nervovým plynům.

Britové dobyli vesnice kolem Basry

Britské jednotky v okolí jihoirácké Basry se rozmístily po okolních vesnicích, které po zhruba týden drželi Husajnovi loajalisté. Kolem 600 britských vojáků již v neděli zahájilo útok na obec Abú Chasib, ležící asi deset km jihovýchodně od Basry. Asi tisícovka vojáků britské námořní pěchoty a podpůrných jednotek s těžkým dělostřelectvem a tanky odrazila útok iráckého komanda na východním předměstí Basry. Vedení strany Baas nechalo zastřelit civilisty, kteří se snažili prchnout z města, a nutí irácké vojáky, aby zůstali na svých pozicích a bojovali.

Nadžáf obklíčen, v Násiríji objeveny zbraně

Nadžáf je obklíčen americkými vojsky, která však zatím na 300tisícové svaté město nezaútočila. Nechtějí si totiž pobouřit šíity. V Nadžáfu je však podle agentury mnoho bojovníků, kteří by mohli útočit na zásobovací linie. Ústřední velení americké armády oznámilo, že v neděli bylo v Nadžáfu a dalším městě zabito 100 členů "teroristických oddílů", aniž by tento pojem specifikovalo.

Válka přerušena nebude

Americko-britské jednotky si potřebují odpočinout a být zásobeny, prohlásil státní tajemník pro britskou armádu Adam Ingram. Ve vojenských operacích v Iráku nenastala žádná pauza, konflikt pokračuje, uvedl.

Potvrdil tak dřívější slova amerického ministra obrany Donalda Rumsfelda. "Nemáme v plánu ani pauzy, ani příměří, ani nic jiného," prohlásil v neděli v reakci nad zprávami, podle nichž by pauza ve vojenských operacích, o které v posledních dnech v souvislosti s logistickými problémy hovoří některé zdroje, mohla trvat měsíc, a dokonce možná i déle.

Konflikt pokračuje

"Nastává okamžik, kdy musíte jednotky nechat, aby si odpočinuly, a zásobit je," řekl Ingram v rozhovoru pro zpravodajskou televizní stanici Sky News. Podle jeho mínění toho jednotky od zahájení bojů 20. března hodně vykonaly. "Nejedná se však o nějakou pauzu," zdůraznil. "Když se podíváte, co se dělo v noci na dnešek, rozhodně nejde hovořit o pauze. Konflikt pokračuje," dodal tajemník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám