Hlavní obsah

Američané pošlou do Německa tanky Abrams pro výcvik Ukrajinců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy pošlou v nejbližších týdnech do Německa tanky Abrams, na nichž se budou cvičit ukrajinští vojáci. Oznámil to v pátek šéf Pentagonu Lloyd Austin na závěr jednání kontaktní skupiny pro Ukrajinu na americké letecké základně Ramsteinu v západním Německu.

Foto: Heiko Becker, Reuters

Ministr obrany USA Lloyd Austin na tiskové konferenci v Ramsteinu

Článek

Podle televizní stanice CNN půjde celkem o 31 obrněnců Abrams verze M1A1, což početně odpovídá výzbroji ukrajinského tankového praporu. Tyto stroje ale budou určeny jen pro výcvik, nikoli pro nasazení na Ukrajině v boji proti ruským invazním jednotkám.

Podle nejmenovaného amerického činitele budou tanky dopraveny do vojenského prostoru Grafenwöhr v Bavorsku. Na 250 Ukrajinců tam podstoupí s americkými vojáky kurz v délce deseti týdnů. Všechny výcvikové abramsy by měly dorazit do Německa do konce května.

Západní spojenci se už v lednu dohodli, že dodají Ukrajině své moderní tanky, kromě amerických abramsů také německé stroje Leopard 2 nebo britské tanky Challenger 2.

Austin na tiskové konferenci rovněž odpovídal na otázku, zda Západ poskytne Ukrajině stíhací letouny, o které Kyjev už dlouho naléhavě žádá. Podle šéfa Pentagonu jsou nyní prioritou dodávky pozemních zbraní a systémů. „To je teď nejdůležitější. Ukrajina je potřebuje na ochranu civilistů i svých jednotek,“ uvedl Austin.

Zelenskyj se zúčastní červencového summitu NATO ve Vilniusu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám