Hlavní obsah

Zelenskyj se zúčastní červencového summitu NATO ve Vilniusu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ramstein

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se zúčastní vrcholné schůzky Severoatlantické aliance (NATO), která se uskuteční 11. a 12. července v Litvě. Oznámil to generální tajemník NATO Jens Stoltenberg během pátečního jednání kontaktní skupiny pro Ukrajinu na americké letecké základně Ramstein v západním Německu.

Foto: Ukrainian Presidential Press Ser, Reuters

Volodymyr Zelenskyj při nedávné návštěvě Polska

Článek

„Diskutovali jsme s prezidentem Zelenským o přípravách na nadcházející červencový summit NATO ve Vilniusu. Pozval jsem ho a jsem rád, že pozvání přijal,“ řekl Stoltenberg podle listu Ukrajinska pravda.

Ukrajinská prezidentská kancelář cestu Zelenského do litevské metropole zatím nepotvrdila. Kyjev prezidentovy návštěvy z bezpečnostních důvodů zpravidla neoznamuje předem. Od začátku ruské invaze loni v únoru Zelenskyj opouštěl svou zemi jen zřídka.

První zahraniční cestu podnikl loni v prosinci do Polska a do USA, kde se setkal se svým americkým protějškem Joem Bidenem. Letos v únoru navštívil několik evropských metropolí, mj. Londýn, Paříž a Brusel.

Stoltenberg v pátek také prohlásil, že budoucnost Ukrajiny je v euroatlantické alianci. „Všichni spojenci se shodují, že se Ukrajina stane členem NATO. Nyní je ale hlavní to, aby Ukrajina zvítězila,“ dodal šéf NATO.

Zelenskyj zřejmě zamíří do Německa pro Cenu Karla Velikého

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám