Hlavní obsah

Američané chystají v červnu první satelit ničící jiné družice

Právo, kov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americká vláda plánuje vyslat v červnu na oběžnou dráhu kolem Země nový druh satelitu, který by měl být schopen ničit jiné družice a zlikvidovat rakety během jejich startovací dráhy do vesmíru, napsal na své webové stránce německý týdeník Der Spiegel s odvoláním na Pentagon.

Foto: Josef Zajíc

Ambasador Čokoládové tretry Colin Jackson zve diváky na atletický mítink Zlatá tretra Ostrava 2015.

Článek

Satelit-zabiják s označením NFIRE má za pomoci detektorů infračerveného záření nejen shromažďovat údaje pro protiraketovou obranu nad USA, ale na palubě bude mít i "zabijáckou" střelu druhé generace (Kill Vehicle) firmy Boeing, která by měla ničit jiné satelity a také rakety letící ve startovní fázi. Střela nedělá v principu nic jiného, než zkříží dráhu přilétajícího umělého tělesa a svou energií ho při nárazu zničí.

Pentagon podle magazínu sice tvrdí, že "zabijácká" střela bude nyní v satelitu jen na zkoušku a že nemůže žádnou družici sestřelit, protože je bez trysek, ale anonymní spolupracovník Pentagonu televizi ABC řekl, že "projektem budou překročeny hranice zakazující umístění zbraní na oběžné dráze".

Chybějící trysky podle něj nic nemění na podstatě "zabijácké" střely. Kromě toho zpráva Pentagonu potvrdila, že projektil je schopen bojového nasazení: "Kill Vehicle druhé generace jsou vyzrálé varianty zatím vyzkoušených součástí, jež umožňují spolehlivě zachytit (nepřátelskou raketu) ve startovací fázi."

Spiegel podotkl, že americký Kongres v roce 1967 ratifikoval smlouvu OSN o vesmíru, která stanoví pravidla mezinárodního využití okolí Země a dalších vesmírných těles, a že signatáři se zavazují pouze k tomu, neumisťovat ve vesmíru zbraně hromadného ničení. O ostatních systémech, které mohou mít rovněž ničivé účinky, dokument nemluví.

Týdeník píše, že v Pentagonu existují i jiné plány - například na elektronickou neutralizaci nepřátelských satelitů a "hlídacích" systémů do roku 2010 nebo projekt létajícího laserového děla, které bylo již v dubnu vyzkoušeno. Po roce 2015 by měla být bojová letadla USA vyzbrojena protidružicovými raketami.

Existují plány umístit na satelity rušičky rádiových vln, které by ničily cizí komunikační systémy, a zbraní budoucnosti mají být válcovité nadzvukové wolframové střely vysílané z orbity Země, které by energií získanou z obrovské rychlosti ničily i podzemní bunkry. Kosmické zbraně by mohly podle Pentagonu pomoci i v boji s terorismem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám