Hlavní obsah

Američan Reed vyměněný loni z Ruska byl zraněn v bojích na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý člen americké námořní pěchoty Trevor Reed, který byl po odsouzení v Rusku loni součástí výměny vězňů mezi Moskvou a Washingtonem, utrpěl zranění, když se účastnil bojů na Ukrajině. Oznámilo to v úterý americké ministerstvo zahraničí.

Foto: Profimedia.cz

Joey a Paula Reedovi s fotografií svého syna Trevora Reeda v únoru 2022

Článek

Reed se nyní podle mluvčího americké diplomacie Vedanta Patela nachází v Německu, kde je v péči lékařů.

„Jedno bych chtěl říci naprosto jasně: Pan Reed nevykonával žádné aktivity na pokyn vlády Spojených států,“ řekl Patel. Připomněl, že úřady v USA opakovaně Američanům vzkazují, aby necestovali na Ukrajinu, „natož aby se účastnili bojů“.

Web The Messenger předtím přišel s informací, že Reed asi před dvěma týdny na Ukrajině šlápl na minu. Podle Patela se na jeho evakuaci do Německa podílela jistá nevládní organizace.

Foto: Reuters

Trevor Reed před moskevským soudem v červenci 2020

„Jak víte, nejsme v pozici, abychom poskytovali asistenci při evakuaci soukromých amerických občanů z Ukrajiny, včetně těch Američanů, kteří se vydají na Ukrajinu, aby se zapojili do bojů,“ řekl mluvčí.

Reed je na svobodě od loňského dubna, kdy jej Rusko vyměnilo za ruského pilota Konstantina Jarošenka. Bývalý příslušník americké námořní pěchoty a student byl v Rusku v roce 2020 odsouzen na devět let do vězení za napadení policistů v opilosti.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Trevor Reed byl zraněn při bojích na Ukrajině, uvedlo v úterý ministerstvo zahraničí

Rusové a Američané si vyměnili vězně

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám