Hlavní obsah

Alžběta II. slavila 94. narozeniny. Kvůli koronaviru poprvé bez vojenské přehlídky

Novinky, ČTK, bož

Britská královna královna Alžběta II. v sobotu opožděně oslavila své 94. narozeniny. Vitální panovnice se tohoto úctyhodného věku dožila již 21. dubna. Spojenému království vládne přes 68 let. Každoroční slavnostní přehlídka v ulicích Londýna se kvůli pandemii covidu-9 poprvé od roku 1955 nekonala.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Narozeniny Alžběty II.Video: Reuters

 
Článek

Přehlídku nahradila menší ceremonie na hradě Windsoru, kde 94letá panovnice pobývá již téměř tři měsíce v domácí izolaci.

Soukromě královna své narozeniny oslavila už 21. dubna, tedy v den, kdy se v roce 1926 narodila. Oficiální oslava narozenin se ale tradičně pořádá druhý červnový víkend, kdy si díky lepšímu počasí mohou přihlížející za normálních okolností lépe užít vojenské přehlídky.

Ceremonie se neobešla bez dodržení dvoumetrových rozestupů, které nařídila britská vláda kvůli šíření koronaviru. Alžběta II. pochodovým kreacím své velšské gardy přihlížela ze stanového přístřešku.

Královnin manžel, 99letý princ Philip, který s ní od 19. března na Windsoru žije v domácí izolaci, se akce nezúčastnil. Veřejnost mohla ceremonii vidět jen prostřednictvím televizních obrazovek.

Alžběta II. se po mnoha týdnech objevila venku, rovnou v koňském sedle

Koktejl

 

Reklama

Související témata:

Související články

Princ Andrew hraje mrtvého brouka

Americký ministr spravedlnosti William Barr potvrdil, že britský princ Andrew nebude vydán do USA v souvislosti s vyšetřováním sexuálních zločinů zesnulého...

Výběr článků

Načítám