Hlavní obsah

Princ Philip slaví 99. narozeniny, osobitý styl nikdy neztratil

Novinky, ČTK, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský princ Philip slaví ve středu 99. narozeniny. Buckinghamský palác při té příležitosti zveřejnil novou fotografii, na které je společně s královnou Alžbětou II. v areálu hradu Windsor. Po jejím boku stojí bezmála 70 let. Princ Philip se narodil 10. června 1921 ve vile na ostrově Korfu.

Foto: Profimedia.cz

Princ Philip slaví 99. narozeniny.

Článek

Fotografie královského páru byla pořízena během minulého týdne a nyní zveřejněna. Jedná se o první oficiální fotografii prince Philipa od doby, kdy opustil nemocnici na Štědrý den loňského roku. Nedávno byla rovněž zveřejněna fotografie Alžběty II., kterak si užívá jízdu na koni.

Princ Philip bývá od roku 2017, kdy se vzdal královských povinností, na veřejnosti vídán poměrně řídce. Během koronavirové pandemie však poděkoval zdravotníkům a dalším lidem z první linie, kteří se podíleli na zvládnutí situace.

Svatbu si Alžběta prosadila

Prince Philipa na královském dvoře zpočátku příliš nevítali, protože nebyl „tak úplně prototyp anglického gentlemana“. Alžbětu však nezvratně okouzlil jako mladý pohledný kadet svým šarmem, humorem a nezávislostí. Korunní princezně bylo sotva dvacet a rodiče ji prý marně přesvědčovali, že její vzdálený bratranec není jediný muž na světě. Nedala si říct.

Alžběta II. se po mnoha týdnech objevila venku, rovnou v koňském sedle

Koktejl

Kvůli svatbě, kterou si Alžběta nakonec prosadila, Philip s již poangličtěnou verzí jména své matky Mountbatten konvertoval k anglikánům a vzdal se řecké i dánské koruny. Vzali se 20. listopadu 1947 ve Westminsterském opatství. V Británii se poté stal vévodou z Edinburghu, jeho královskou výsostí a britským princem.

Foto: Profimedia.cz

Princ Philip s chotí Alžbětou II. v roce 1953

S Alžbětou II. mají čtyři děti (Charles, Anna, Andrew a Edward) a osm vnoučat. Když se prince jednou v tisku ptali na příčinu úspěchu jejich manželství, prohlásil: „Královna je obdařena neobvykle velkou dávkou tolerance.“

Po nehodě už neřídí

V roce 1996 navštívil Philip s Alžbětou i Českou republiku a v roce 2009 se stal nejdéle „sloužícím“ manželským partnerem v historii britských panovníků. Rovněž je nejstarším partnerem vládnoucího monarchy. Do vysokého věku byl stále vitální a aktivní, třebaže od roku 2011 omezil počet svých oficiálních povinností.

Manžel britské královny se nedlouho po nehodě vzdal řidičáku

Zahraniční

Koncem roku 2011 byl princ Philip hospitalizován kvůli voperování cévního implantátu, v srpnu 2012 pak kvůli infekci močových cest. O rok později podstoupil operaci břicha. Vloni v lednu měl autonehodu, po které se vzdal řidičského průkazu.

Reklama

Výběr článků

Načítám