Hlavní obsah

Princ Andrew hraje mrtvého brouka

Právo, DPA, BBC, vpl

Americký ministr spravedlnosti William Barr potvrdil, že britský princ Andrew nebude vydán do USA v souvislosti s vyšetřováním sexuálních zločinů zesnulého finančníka Jeffreyho Epsteina. „Princova účast na vyšetřování není otázkou jeho vydání. Žádáme od něho poskytnutí jistých důkazů,“ upřesnil Barr.

Foto: Toby Melville, Reuters

Britský princ Andrew

Článek

Prokuratura už požádala o svědectví syna královny Alžběty II., Epsteinova blízkého přítele. Princovi právníci tvrdí, že Andrew už dříve několikrát spolupráci nabídl.

Americký prokurátor Geoffrey Berman však sdělil, že „princ opakovaně odmítl žádost o rozhovor“ a že čtyři měsíce dává na vědomí, že se výslechu nepodrobí.

„Pokud má vážně zájem podílet se na vyšetřování, má u nás dveře otevřené a očekáváme sdělení, kdy ho můžeme čekat,“ vyzval prince.

Prince Andrew musí vypovídat před soudem, řekl obhájce žen zneužitých Epsteinem

Evropa

Ten obviněn není, ačkoli Virginia Giuffreová (rozená Robertsová) tvrdí, že ji princ donutil ke styku v roce 2001 v Londýně a poté ještě dvakrát.

Šestašedesátiletý Epstein byl zatčen loni v červenci kvůli obviněním, že nutil k prostituci nezletilé dívky. Začátkem srpna se oběsil ve vězeňské cele v New Yorku. Jedna z údajných finančníkových obětí Giuffreová tvrdí, že ji princ Andrew na Epsteinův popud jako náctiletou několikrát donutil k sexu. Andrew obvinění popírá a tvrdí, podobně jako další lidé, se kterými byl Epstein vídán, že o finančníkových sexuálních deliktech nevěděl.

Reklama

Výběr článků

Načítám