Hlavní obsah

Albánie vyšetřuje pět Čechů kvůli podezření ze špinonáže cvičení NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tirana

Albánský prokurátor v Tiraně vyšetřuje pět občanů České republiky kvůli podezření ze špionáže během vojenského cvičení Defender Europe 21, které v Albánii pořádala Severoatlantická aliance (NATO). V úterý úřady oznámily, že ze stejného důvodu vyšetřují ještě dva Rusy. Informoval o tom server Albanian Daily News.

Foto: Profimedia.cz

Cvičení jednotek NATO

Článek

Češi, kteří společně cestovali po Albánii od 1. do 11. května, jsou podezřelí z fotografování velitelství NATO na letecké základně Kuçova a cvičení amerických vojáků v Drači.

Jeden z podezřelých, Filip Carek, si půjčil auto, ve kterém pak s přáteli navštívil několik měst v Albánii. Podle dat z GPS se asi na sedm minut zastavili na silnici vedoucí z města Berat do Ura Vajgurore, nedaleko od vojenské základny.

Auto pak pokračovalo směrem k městě Kuçova, kde hranice vymezující základnu  končí. Pak se auto otočilo a postupně navštívilo města Lushnjë, Fier, Memaliaj, Tepelenë, Përmet a Bënjë.

Rusové pod falešnou identitou

Albánská tajná služba podle agentury během manévrů sledovala deset lidí.

Zpravodajci si podle albánské edice serveru Euronews všimli dvou ruských občanů, kteří přijeli do Albánie právě v době aliančního cvičení. Sedmačtyřicetiletý Vladislav Čerkasov vzbudil pozornost bezpečnostní skupiny tím, že za cíl své cesty označil přístav Drač, který byl ústředním bodem cvičení.

Německo zadrželo univerzitního vědce. Pracoval pro ruské tajné služby

Evropa

V Tiraně se ubytoval v luxusním hotelu pod falešnou identitou, než se přestěhoval do Drače. Další ruský občan, údajný obchodník Georg Budanov, byl z Albánie vyhoštěn poté, co se pohyboval v blízkosti vojenského cvičení. IBNA dodala, že inspektoři mají podezření, že Rusové se snažili získat důvěrné informace o vojenských operacích.

Zpráva o ruské špionážní aféře v Česku rezonuje světovými médii

Svět

Cvičení Defender Europe 21 bylo dosud největším vojenským cvičením, jaké se kdy v Albánii konalo. Kromě balkánské země zahrnovalo i prostory v dalších zemích od Baltu po Afriku. Začalo koncem dubna a skončilo 26. června.

Reklama

Výběr článků

Načítám