Hlavní obsah

O slovenském prezidentovi mohou rozhodnout voliči ze zahraničí. Bude záležet na jejich odhodlání cestovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potenciál nových hlasů pro Ivana Korčoka a Petra Pellegriniho ve druhém kole prezidentských voleb je ve voličích, kteří se k sobotnímu prvnímu kolu nedostavili. Mezi nimi je i řada těch, kteří žijí v zahraničí, včetně České republiky.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovensko volí prezidenta

Článek

K prezidentským volbách se totiž musí Slováci ze zahraničí dostavit osobně. „Z Londýna přiletí obě moje děti. Letět na obě kola si nemohou finančně dovolit, ale chtějí být u definitivního rozhodování,“ říká Peter Ondrejička z Košic.

„Můj syn přicestuje z Prahy, kde pracuje. Chce se voleb zúčastnit, protože mu záleží na tom, jak bude slovenská politika vypadat,“ uvedla Renáta Jančoková z Bratislavy.

První kolo vyhrál Korčok, Pellegrini čeká v druhém kole prezidentské volby tvrdší kampaň

Volby

Tomáš Mikulčík pracuje v Rakousku a v den, kdy se bude konat druhé kolo prezidentských voleb, bude mít volno jen jeden den. „Mám to do Bratislavy 300 kilometrů, ale určitě přijedu,“ potvrdil.

Igor Švárny přijede z Brna s celou rodinou. „S manželkou chceme jít k volbám a rodiče zase po čase uvidí vnoučata, takže to bude fajn pro všechny,“ dodal Igor.

Loňských parlamentních voleb se zúčastnilo 30 tisíc Slováků žijících v České republice. „Při těsném výsledku to může sehrát důležitou roli,“ upozornil web Aktuality.sk, který konstatoval, že ve druhém kole prezidentských voleb se bude volit nohama.

Slováci totiž mohou volit dopisem ze zahraničí do Parlamentu, a to již od roku 2006, pro prezidentské volby ale tato možnost neplatí.

Anketa

Pokud byste měli hlasovací právo ve slovenských prezidentských volbách, koho byste ve druhém kole volili?
Ivan Korčok
70,1 %
Peter Pellegrini
25,8 %
Ani jednoho
4,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 29525 čtenářů.

Slováci volili prezidenta. O postupujících do druhého kola je rozhodnuto

Volby

Reklama

Výběr článků

Načítám