Hlavní obsah

Ve prospěch Harabina se vzdal další prezidentský kandidát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda Slovenského Hnutí Obrody Róbert Švec se ve středu vzdal prezidentské kandidatury ve prospěch Štefana Harabina. Učinil tak v přímém přenosu debaty všech prezidentských kandidátů veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS).

Foto: TASR, Profimedia.cz

Róbert Švec

Článek

Švec se v závěru debaty překvapivě vzdal kandidatury, když přistoupil k Harabinovi, podal mu ruku a popřál mu úspěch ve volbách. „Vyzývám voliče, aby dali svůj hlas Štefanu Harabinovi,“ řekl v přenosu RTVS. Harabin mu za podporu poděkoval. Švec vyzval také ostatní „pronárodní a proslovenské“ kandidáty, aby se vzdali ve prospěch Harabina, ale nikdo další ho už nenásledoval.

Podle průzkumů veřejného mínění měl Švec zanedbatelnou podporu voličů, která se pohybovala od 0,8 po 2,2 procenta. Agentura Ipsos, která zveřejnila svůj průzkum ve středu, jako poslední, mu například naměřila podporu 0,8 procenta voličů.

V pondělí se vzdal kandidatury předseda vládní Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko také ve prospěch Harabina. Danko měl podle průzkumů podporu jedno až tři procenta. Danko řekl, že z voleb odstoupil proto, aby netříštil národní síly. „Plně podporuji pana Harabina jako národně-vlasteneckého kandidáta,“ uvedl Danko.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Prezidentský kandidát Štefan Harabin

Nepojedu do Česka k těm podporovatelům fašistů, zaútočil slovenský prezidentský kandidát

Volby

Neutralita Slovenska

Harabin má podle průzkumů veřejného mínění podporu 11 až 13 procent a do druhého rozhodujícího kola prezidentských voleb by nepostoupil. Bývalý předseda Nejvyššího soudu Slovenské republiky nicméně zdůraznil, že v případě svého vítězství v prezidentských volbách na Ukrajinu nepošle „ani jeden náboj, ani jeden cent“ a nepustí na Slovensko migranty. Odmítá rovněž případnou přítomnost zahraničních vojáků na Slovensku a poklonkování Evropské unii. Francouzského prezidenta Emmanuela Macrona označil za „malého Napoleona“.

V případě zvolení by se podle vlastních slov snažil o neutralitu Slovenska. „Pokud by nám Ruská federace garantovala neutralitu, máme zajištěnou existenci Slovenska,“ řekl Harabin.

Na setkání s voliči ve Zvolenu prohlásil, že by v případě svého zvolení nezamířil na první zahraniční návštěvu do Česka, jak je dlouhodobě zvykem, protože Česká republika je podle něj stát, který podporuje fašismus. Jeho první kroky by směřovaly do Moskvy, upřesnil. Někdejší komunistický soudce je dlouhodobě znám svými proruskými postoji. Na sociální síti loni napsal, že na místě Vladimira Putina by se k Ukrajině zachoval stejně.

Komunistický soudce a prokremelský dezinformátor. Kdo je kandidát na prezidenta Harabin

Volby

Reklama

Výběr článků

Načítám