Hlavní obsah

Volby v Austrálii vyhráli opoziční labouristé, premiér Morrison uznal porážku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Opoziční Labouristická strana v Austrálii patrně odstaví od moci kabinet současného konzervativního premiéra Scotta Morrisona. Ten už přiznal porážku v dnešních parlamentních volbách a poblahopřál k volebnímu vítězství lídrovi dosud opozičních labouristů Anthonymu Albanesemu. Konzervativní vláda končí po třech volebních obdobích, tedy po téměř devíti letech.

Foto: Stringer, Reuters

Australský premiér Scott Morrison během tiskové konference v neděli 5. ledna 2020

Článek

I když výsledky ještě nejsou definitivní, zdá se, že vládu sestaví Australská labouristická strana, připustil Morrison, který se stal premiérem v roce 2018. Předseda vlády řekl, že už hovořil s lídrem opozice a nastávajícím premiérem Anthonym Albanesem.

„Poblahopřál jsem mu k volebnímu vítězství,“ řekl dosavadní premiér v proslovu, který přenášely australské televize. Morrison dodal, že odstoupí z čela středopravé Liberální strany Austrálie. „Myslím, že je velmi důležité, aby tato země měla jistotu. Myslím, že je velmi důležité, aby se tato země pohnula dopředu,“ dodal.

Austrálie u své tajné námořní základny načapala čínskou špionážní loď

Svět

Ani labouristé ale patrně nebudou schopni sestavit většinovou vládu. Podle agentury Reuters by mohli vládnout s podporou ekologicky zaměřených nezávislých. Částečné výsledky ukazují, že Morrisonovu liberálně-národní koalici potrestali voliči hlavně na západě Austrálie a v bohatých městských okrscích.

Morrisonova koalice nyní ve 151členné Sněmovně reprezentantů drží nejtěsnější většinu 76 křesel. Labouristická strana slibuje větší výdaje na péči o děti i seniory, stávající koalice pak lepší řízení ekonomiky v době, kdy se v Austrálii kvůli pandemii covidu-19 prohloubil rozpočtový deficit. Morrison slíbil, že pokud by byl znovuzvolen, jeho vláda sníží daně a zmírní tlak na růst životních nákladů.

Australský politik Bob Katter chce vyzbrojit středoškoláky puškami

Svět

První odhady výsledků podle australských televizních stanic naznačují, že ve volbách ztratila jak Morrisonova konzervativní koalice, tak i labouristická opozice, a to ve prospěch menších stran a nezávislých, kteří se zaměřili na téma změny klimatu. Podle agentury Reuters se tak zvýšila pravděpodobnost zablokovaného parlamentu bez potřebné většiny pro sestavení vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám