Hlavní obsah

Australský politik Bob Katter chce vyzbrojit středoškoláky puškami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Australský poslanec Bob Katter se nechal slyšet, že by všichni studenti středních škol měli mít zbraně, aby mohli chránit svou zem před Čínou. O jeho kontroverzních výrocích informoval britský deník The Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

Australský poslanec Bob Katter

Článek

Katter přirovnal napětí v Oceánii k situaci na Ukrajině. Každý středoškolák by podle něj měl podstoupit vojenský výcvik.

„Jak obhájíte naši zemi? Nemáme palivo, benzín, munici, ani armádu,“
Bob Katter pro Sky News

Austrálie uvalila sankce na Lukašenka a tvůrce ruské propagandy

Válka na Ukrajině

Podle jeho plánu by se děti od 13 let měli naučit používat pušky a každá škola v Austrálii by měla mít zbrojnici, kde by se uchovávaly zbraně pro studenty. Dodal, že i on sám se už v pubertě naučil používat pušku, která byla „stejně velká jako on“.

Katter si myslí, že Ukrajina stále nepodlehla ruské invazi proto, že každý občan má podle něj zbraň. Každý Australan by podle Kattera měl vlastnit zbraň a umět ji používat, země by pak měla „stomilionovou armádu, která by ji dokázala ubránit“.

Poláci cvičí přesnou mušku

Evropa

Komentáře poslance byly pravděpodobně odezvou na bezpečnostní dohodu mezi Čínou a Šalamounovými ostrovy, která unikla na veřejnost minulý týden. Návrh dohody naznačoval, že by poskytnutí ozbrojené policejní asistence a financování bezpečnosti Šalamounových ostrovů Čínou mohlo vést k vytvoření Čínské námořní základny jen dva tisíce kilometrů od pobřeží Austrálie.

Australský premiér Scott Morrison hovořil o bezpečnostní dohodě mezi Šalamounovými ostrovy a Čínou s premiérkou Nového Zélandu Jacindou Ardernovou v úterý minulého týdne. Oba se shodli na tom, že by zmíněná dohoda mohla podrýt stabilitu a bezpečnost pacifické oblasti. Ardernová vyjádřila znepokojení z angažovanosti Číny v bezpečnosti Šalamounových ostrovů.

Peking kritizoval sankce uvalené na Rusko i roli NATO

Válka na Ukrajině

Podle vedoucího opozice v Austrálii Anthonyho Albanese by spolu lídři pacifických ostrovů měli spolupracovat více.

„Musíme být v pozici, ve které se Austrálie nachází ve vedení spolu s našimi spojenci v Pacifiku. Jsem velmi znepokojený z dohody, která podle všeho vznikla na Šalamounových ostrovech.“
Anthony Albanese

Ačkoliv situace v Oceánii znepokojila větší množství politiků, komentáře poslance Boba Kattera jsou považovány za velmi kontroverzní. Na svém účtu však má již mnoho výroků, často o imigrantech a homosexuálech, které v minulosti také popudily veřejnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám