Hlavní obsah

Žárovku vynalezl černoch, žádný Edison, prohlásil Biden v Kenoshi

Novinky, Michal Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kenosha

Žárovku vynalezl černoch, žádný Thomas Alva Edison, uvedl během proslovu na konci minulého týdne v kostele v americké Kenoshi demokratický kandidát na prezidenta USA Joe Biden. Zkritizoval také výuku dějepisu na školách a slíbil zlepšit rasovou spravedlnost, bude-li v listopadu zvolen novým šéfem Bílého domu.

Foto: Carolyn Kaster, ČTK/AP

Joe Biden během svého proslovu v kostele v Kenoshi

Článek

„Proč proboha v hodinách dějepisu neučíme historii? Žárovku vynalezl černoch, ne běloch jménem Edison,“ uvedl Biden, který se v Kenoshi setkal také s rodinou černocha Jacoba Blakea, kterého 24. srpna sedmkrát střelil do zad policista Rusten Sheskey.

Biden se ve Wisconsinu setkal s rodinou zraněného černocha Blakea

Volby USA

Thomas Alva Edison si žárovku nechal patentovat, ovšem podle výzkumů ji sestrojilo několik na sobě nezávislých vědců. Biden v souvislosti s tímto tématem zřejmě odkazoval na práci černocha Lewise Howarda Latimera, který se v Edisonově týmu na vynálezu žárovky podílel.

CNN s odvoláním na Massachusettský technologický institut uvádí, že ani Latimer sice není vynálezcem žárovky, nicméně její použití vylepšil přidáním vlákna z odolnějšího uhlíku. Poté vyvinul také závitovou objímku. O elektrickém světle také napsal v roce 1890 knížku, jednalo se o vůbec první publikaci svého druhu.

Biden nosí roušku rád, ale chybně, vysmíval se Trump

Volby USA

Biden také kritizoval, že se ve školách při výuce dějin nezmiňuje masakr v Tulse. Lidé podle něj neznají fakta a nikdo je s nimi ani neseznámil.

Masakr v Tulse, v USA známý také jako masakr na černošské Wall Street, se odehrál v roce 1921 a bývá označován za jeden z nejhorších rasově motivovaných činů v dějinách Spojených států. Během útoků bělošského obyvatelstva na černošskou čtvrť Greenwood bylo zavražděno až 300 osob. Kromě mrtvých si útok vyžádal také 800 zraněných a 6 tisíc zadržených Afroameričanů.

Reklama

Výběr článků

Načítám