Hlavní obsah

Melania mluvila jako Trump naruby

Právo, CNN, ČTK, ROŠ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidskou tvář prezidenta USA a svého chotě se v úterním 26minutovém proslovu z Růžové zahrady Bílého domu snažila nominačnímu sjezdu republikánů představit Melania Trumpová (50) se zjevným cílem rozptýlit nedůvěru žen a menšin.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Prezident Trump líbá svou ženu Melanii po jejím vystoupení před sjezdem republikánů.

Článek

Donald je manžel, který mě podporuje ve všem, co dělám,“ řekla první dáma s tím, že v jeho administrativě působí ve vedoucích funkcích bezpříkladný počet žen, že Američané jsou vždy jeho prioritou a že podporuje nekonvenční myšlení.

Na část našich dějin nejsme hrdí
M. Trumpová, manželka prezidenta

Prezident jí z první řady tleskal, byť Melanie mluvila jako on naruby. Sám ale předtím na videu jako v gestu velkorysosti udělil milost bankovnímu lupiči a občanství pěti nebělošským imigrantům.

Fiasko s plazmou proti covidu-19

S empatií a pochopením Melania vyjádřila soustrast nad ztrátou více než 177 tisíc životů v důsledku pandemie, což Trump učinil za celou dobu jen okrajově, zatímco do povědomí veřejnosti se víc zapsal slovy: „Je to, jak to je…“

Naproti tomu Melania zdůrazňovala: „Administrativa mého muže nepřestane bojovat, dokud všem nebude přístupná účinná léčba nebo vakcína.“

Republikáni oficiálně jmenovali Trumpa kandidátem na prezidenta USA

Volby USA

Hitem sjezdu mělo být povolení Federálního úřadu pro potraviny a léky (FDA) pro použití krevní plazmy vyléčených pacientů k léčbě nemocných. Tlak Bílého domu přivedl ředitele úřadu Stephena Hahna (60) do úzkých. Na Twitteru se nakonec omluvil za svá zavádějící tvrzení o údajně přínosných účincích takové léčby, což spustilo kritiku ze strany mnoha expertů. Hahn proto uznal, že jejich výtky byly oprávněné.

V reakci na probíhající násilné protesty proti policejnímu násilí vůči černochům vyzvala Melania „civilizovaně se spojit, aby mohli pracovat a naplňovat jejich normální americké ideály“. „Žádám také lidi, aby přestali s násilím a rabováním pod pláštíkem spravedlnosti,“ zdůraznila.

Trump nenabídl vstřícnost při řešení příčin pocitů křivdy černochů, naopak vsadil na potlačení pouličních násilností a s biblí v ruce prohlásil, že je prezidentem zákona a pořádku.

Schválně zdržujete vakcínu, aby se nestihla do voleb, obořil se Trump na lékový úřad

Amerika

Na rozdíl od svého manžela Melania v této souvislosti navíc dodala: „Jako mnozí z vás jsem přemýšlela o rasových nepokojích v naší zemi. Na část našich dějin nejsme hrdí.“

Neutralitu odhodil Pompeo stranou

Jako z partesu promluvila prezidentova dcera Tiffany (26). Řekla, že její otec „ekonomiku obnovil už jednou a udělá to znovu“ a že nadcházející volby jsou „bojem svobody proti útlaku“.

Pochybnosti vyvolal ministr zahraničí Mike Pompeo, který navzdory tradiční nestrannosti šéfů diplomacie USA v domácím volebním klání promluvil k delegátům sjezdu a veřejnosti z videa, které navíc natočil v Jeruzalémě během své oficiální cesty.

Historický mír mezi Izraelem a Emiráty? Stačilo pár dní a už se hádají

Blízký a Střední východ

Velebil v něm Trumpovu zahraniční politiku včetně posílení NATO, jehož je prezident výrazným kritikem, či údajného zastavení severokorejských jaderných testů, zatímco experti považují prezidentovo sbližování s Kim Čong-unem za debakl.

Reklama

Výběr článků

Načítám