Hlavní obsah

Tlak na odstoupení Filipa roste. Nechce se mu

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drtivý propad komunistů ve volbách vyvolal v KSČM velké zklamání. Předseda Vojtěch Filip předpokládá, že on sám i celé vedení dají své funkce k dispozici. V pátek o tom podle něj bude jednat výkonný výbor se zástupci regionů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Článek

A kandidáti na jeho místo se už nyní hlásí. Jak včera potvrdil místopředseda a poslanec Stanislav Grospič, bude se o předsednickou funkci ucházet. Svůj úmysl kandidovat na Filipův post oznámila už před původním dubnovým termínem sjezdu, odloženého kvůli pandemii, místopředsedkyně KSČM a europoslankyně Kateřina Konečná.

Už čtyři kandidáti na místo předsedy

„Již jsem avizovala, že chci před delegáty sjezdu předstoupit s konkrétní vizí, jak dostat KSČM opět mezi strany, které získávají dvouciferné výsledky,” řekla v pondělí Konečná Právu s tím, že „katastrofální výsledek ve volbách pouze ukázal, že je potřeba co nejdříve realizovat opatření, která se samozřejmě musí týkati personálií”.

Dalším uchazečem o funkci předsedy je poslanec Leo Luzar. „Špatný výsledek voleb je odrazem současné situace nejenom ve společnosti, ale i ve straně,” řekl Právu.

Dodal, že opuštění postů v krajích staví KSČM do nelehké role, kdy místo reálného ovlivnění politiky bude strana jen pozorovatelem a glosátorem. Podle něho by měl Filip jasně říci již teď, zda chce ve funkci pokračovat a nenechávat to až na sjezd.

KSČM neobstála, dáme funkce k dispozici, říká Filip

Krajské volby

„Očekávám, že výkonný výbor rozšířený o předsedy krajských rad jasně stanoví úkoly pro vedení strany, jak postupovat dál. Nechat všechno uležet a čekat až na sjezd (28. listopadu) nepovažuji za nejlepší řešení, protože členská základna, sympatizanti a příznivci jsou zdrceni,” soudí Luzar.

Do předsednického křesla by rád usedl i Josef Skála, který patří ke konzervativnímu křídlu. Podle něho většinu levicových témat komunisté vydali konkurenci. „Podpořit vznik dnešní vlády bylo samozřejmě potřeba. Ne ale za cenu rezignace na opoziční tlak zleva. Jedině tam nám vrátí důvěru statisíců lidí, o něž jsme přišli,” dodal.

Filip chce počkat na sjezd

Zklamaný Filip předpokládá, že vedení strany dá své funkce k dispozici tak, aby delegáti listopadového sjezdu zvolili nové vedení.

ČSSD a KSČM nad propastí

Volby do Senátu

„V úterý navrhnu kolegiu strany, ve kterém jsou všichni volení funkcionáři, abychom se shodli, kdo se jak na co cítí, že dáme k dispozici své funkce a předložíme to v pátek výkonnému výboru strany. Máme kolektivní orgány a o novém vedení se rozhodne na sjezdu,” řekl v pondělí Právu Filip.

První slovo bude mít výkonný výbor

„Můj návrh určitě neznamená, že skládám funkci předsedy. Neutečeme od práce, připravíme sjezd a tam se rozhodne o novém vedení,“ dodal s tím, že zatím se nic nemění na tom, že sjezd by měl být 28. listopadu v Brně.

To, zda na něm bude obhajovat svou předsednickou funkci, hodlá Filip říci až jeho delegátům.

Důvody propadu voličské podpory zhodnotí výkonný výbor KSČM v pátek s šéfy krajských výborů. Jak řekl Právu Grospič, nemá problém s vyvozením osobní odpovědnosti, ale počká si na rozhodnutí kolegia a pak i výkonného výboru.

„Netrvám na setrvávání ve funkci. Nehodlám ani podlehnout sebemrskačství, které by mohlo vytvořit klima, že by stranu dostalo do situace, ze které by neměla úniku,“ prohlásil Grospič s tím, že tento tlak cítí hlavně z médií.

Reklama

Výběr článků

Načítám