Hlavní obsah

Prezidentský kandidát Korčok chce udržovat výborné vztahy Slovenska s ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok (59), který by se měl podle průzkumů veřejného mínění dostat do druhého, rozhodujícího kola voleb, Novinkám řekl, že chce nadále udržovat výborné vztahy s Českou republikou. „Jako prezident bych pro to udělal vše,“ řekl Korčok.

Foto: ivankorcok.sk

Ivan Korčok

Článek

Exministr zahraničí přiznal, že nesl velmi těžce, když slovenského premiéra Roberta Fica (Směr) při nedávné návštěvě Prahy vypískali demonstranti. „Je mi moc líto, že současná vláda pálí mosty k nejbližším sousedům. V průběhu mé třicetileté diplomatické kariéry jsem nikdy nezažil, aby byl slovenský premiér v Praze vypískán,“ uvedl.

Na otázku Novinek, co říká na Ficova slova, že Západ chce využít konflikt na Ukrajině ke zničení Ruska a Evropská unie zbytečně démonizuje ruského prezidenta Vladimira Putina, bývalý šéf slovenské diplomacie řekl, že Ficova vláda vzdaluje Slovensko od nejbližších spojenců v EU a NATO. „Tato politika poškozuje naše zájmy a je pravým opakem suverénní zahraniční politiky, o níž tato vláda mluví,“ upozornil Korčok.

Rovnováha moci

Podle Korčoka potřebuje Slovensko rovnováhu moci a prezidentský kandidát se drží svého předvolebního hesla „Slušně a rázně“.

Pellegrini je favoritem prezidentských voleb, zvítězil by v obou kolech

Volby

„Domnívám se, že na Slovensku potřebujeme rovnováhu moci. Prezidenta, který bude postupovat tak, jak říká naše ústava. Nezávisle, nestranně a bez příkazů. Bude spolupracovat s jakoukoli vládou všude tam, kde vláda koná ve prospěch občanů, ale ozve se pokaždé, když se země nebezpečně vychyluje,“ zdůraznil prezidentský kandidát.

Neférová kampaň

Kampaň před prezidentskými volbami označil Korčok za neférovou. „Věděli jsme to hned od začátku, když byl Peter Pellegrini (současný předseda parlamentu a prezidentský kandidát vládních stran Hlas a Směr - pozn. red.) rozhodnutý kandidovat, odkládal nejdřív vyhlášení termínu voleb, a pak ještě déle také oznámení své vlastní kandidatury. On a jeho kampaňový tým si tak hned na začátku chtěli vytvořit výhodu vůči soupeřům - věděli, jak naplánovat kampaň, kdy rezervovat reklamní plochy a inzerci,“ řekl Korčok.

Exministr zahraničí rovněž upozornil, že Pellegrini vede kampaň z peněz daňových poplatníků. „Kromě netransparentnosti jeho kampaně však za největší aroganci vůči lidem považuji to, že odmítá chodit do debat a konfrontovat své názory,“ dodal Korčok.

Danko se vzdal prezidentské kandidatury

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám