Hlavní obsah

Danko se vzdal prezidentské kandidatury

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda vládní Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko se v pondělí vzdal prezidentské kandidatury ve prospěch Štefana Harabina. Podle průzkumů veřejného mínění si Harabin udržuje podporu asi 11 procent voličů. Danko měl podle průzkumů podporu jedno až tři procenta.

Foto: Instagram/Andrej Danko

Andrej Danko

Článek

Danko řekl, že z voleb odstoupil proto, aby netříštil národní síly. „Plně podporuji pana Harabina jako národně-vlasteneckého kandidáta. Ještě v lednu jsme se džentlmensky domluvili, že kdo bude v průzkumech zaostávat, podpoří silnějšího kandidáta,“ uvedl Danko.

Danko vyjádřil přesvědčení, že Harabin bude v sobotním prvním kole prezidentských voleb úspěšný a postoupí do druhého rozhodujícího kola prezidentských voleb, které se koná 6. dubna. „Prosím a žádám naše voliče, aby v sobotu odevzdali své hlasy ve prospěch pana Harabina,“ řekl Danko.

Na otázku, zda není zvláštní, že Danko v prezidentských volbách nepodpořil Petra Pellegriniho, předseda SNS řekl, že on by podpořil kandidaturu Roberta Fica (Směr), ale ten nekandiduje. „Pellegrini se vyjádřil, že nemá zájem o prezidentskou kandidaturu s podporou SNS,“ dodal Danko.

Nepojedu do Česka k těm podporovatelům fašistů, zaútočil slovenský prezidentský kandidát

Volby

Harabin zdůraznil, že v případě svého vítězství v prezidentských volbách na Ukrajinu nepůjde „ani jeden náboj, ani jeden cent“ a nepustí na Slovensko migranty. Odmítá rovněž případnou přítomnost zahraničních vojáků na Slovensku a poklonkování Evropské unii. Francouzského prezidenta Emmanuela Macrona označil za „malého Napoleona“.

Harabin chce neutralitu

Harabin zdůraznil, že Evropská unie nemůže být militarizačním faktorem, aby hnala Slovensko do války s Ruskem. „V případě zvolení prezidentem budu dělat vše pro to, aby Slovensko získalo status neutrality,“ uvedl Harabin. Ruskou agresi na Ukrajinu označil spojením „speciální vojenská operace“, které používá Kreml. „USA už z evropského prostoru odchází a nastupuje zde super globální velmoc Ruská federace. Pokud by nám Ruská federace garantovala neutralitu, máme zabezpečenou existenci Slovenska,“ dodal Harabin.

Harabin na setkání s voliči ve Zvolenu minulý týden prohlásil, že by v případě svého zvolení nezamířil na první zahraniční návštěvu do Česka, jak je dlouhodobě zvykem, protože Česká republika je podle něj stát, který podporuje fašismus. Jeho první kroky by směřovaly do Moskvy, upřesnil.

Někdejší komunistický soudce a později šéf slovenského Nejvyššího soudu je dlouhodobě znám svými proruskými postoji. Na sociální síti loni napsal, že na místě Vladimira Putina by se k Ukrajině zachoval stejně.

Komunistický soudce a prokremelský dezinformátor. Kdo je kandidát na prezidenta Harabin

Volby

Reklama

Výběr článků

Načítám