Hlavní obsah

Ženy v Petrohradu manipulovaly volby. Prokuratura označila video za podvrh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyšetřovatelé, kteří měli přezkoumat video, na němž se dvě členky pátého volebního okrsku během březnových prezidentských voleb v Rusku vplížily do volební místnosti a vhazovaly do urny ve velkém lístky a poté ji vleže nakláněly, aby se obsah promísil, neshledali žádná pochybení. Informuje o tom zpravodajský portál Meduza.

Foto: Reuters
Článek

Video natočené kamerou umístěnou v horním rohu volební místnosti ve čtvrti Admiraltějskij rajon zveřejnili po volbách pozorovatelé na sociální síti a zakrátko se stalo virálním.

Advokát Alexej Carjov a pozorovatelka za stranu Spravedlivé Rusko se na základě podezření z manipulace hlasování rozhodli napadnout výsledek voleb v tomto okrsku u soudu, ale marně, uvedl místní web Fontanka.

Petrohradský okresní soud shledal, že ke skutkové podstatě trestného činu nedošlo. Jak zástupci prokuratury, tak členové nadřazené městské volební komise tvrdili, že „se video vzalo neznámo kde“. Podle nich nelze prokázat, že jsou na záznamu skutečně členky volební komise. Oběma je vidět do tváře, dobře zřetelné jsou i jejich postavy.

Kamery zachytily podezřelé chování dvou žen ve volební místnosti v Petrohradu.Video: Reuters

Další soudní jednání proběhne 24. dubna a úředníci městské volební komise během něj chtějí vysvětlit, proč považují video za podvrh. Dodají také „skutečný kamerový záznam“. Přímý přenos z okrsku se neprováděl, podle Fontanky se takto postupovalo u místností, kde hlasovali vojáci.

Na videu se žena bez bot po kolenou vkrádá do setmělé volební místnosti za zády policisty, který má na osvětlené chodbě odemčené prostory hlídat. Poté jí přichází v předklonu na pomoc další dáma.

Záznam rozšířil telegramový kanál Nabljudatěli Petěrburga (Pozorovatelé Petrohradu). Telegramový účet Astra následně opatřil video hudební znělkou z filmu Mission: Impossible.

Fontanka dotyčnou identifikovala jako předsedkyni volebního okrsku č. 5 Irinu Minjakovovou, jinak učitelku hudby. Když ji novináři konfrontovali, prohlásila, že je záznam neprůkazný. „Z mého pohledu video není věrohodné. Večer jsem odešla z prostor vymezených pro volební komisi, uvnitř zůstali policisté,“ uvedla.

Členka komise na Slovensku volila i za dceru, oba hlasy započítají

Volby

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám