Hlavní obsah

Vladimír Boštík, kandidát na prezidenta ve volbách 2023

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O funkci prezidenta republiky se v nadcházejících volbách hodlá ucházet i podnikatel a bývalý komunální politik Vladimír Boštík. Kandidaturu chystal již v roce 2018, ale nakonec se do voleb nepřihlásil.

Foto: ČTK

Vladimír Boštík

Článek

Vladimír Boštík pochází z Orlickoústecka, narodil se 30. října 1959 ve Vysokém Mýtě. V mládí jezdil se sanitkou, vyučil se automechanikem, později si doplnil středoškolské vzdělání. Pracoval také jako opravář, řidič či obchodní referent.

V autodopravě rovněž podnikal, jeho společnost zajišťovala provoz sanitek pro nemocnici ve Vysokém Mýtě. Neúspěšně se pokoušel dosáhnout její privatizace, aby ji město nepřevedlo na Pardubický kraj, který v ní hodlal zrušit akutní péči.

Léta v místní politice

Mezi lety 1994 a 2002 působil jako nestraník ve funkci starosty Vraclavi. Obec sousedí s Boštíkovým rodným Vysokým Mýtem, v té době měla stabilně necelých 750 obyvatel. Po volbách v roce 2002 pokračoval ještě čtyři roky v obecní radě.

Jak se volí prezident a co je přímá volba?

Prezidentské volby

V té době rovněž usiloval o senátorské křeslo. Předsedal krajské organizaci SNK sdružení nezávislých, měl se stát jeho kandidátem v senátních volbách v roce 2004 v obvodu č. 46 (se sídlem v Ústí nad Orlicí). Sdružení ale do voleb nakonec vyslalo evangelického duchovního Ervína Kukuczku.

Ve stejné době na sebe Boštík podal návrh na konkurz. Během prezidentské kandidatury v roce 2018 hovořil o postupném splácení milionového dluhu ze svého podnikání.

Z vesnice na Prahu

V roce 2013 jej Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury zařadil na třetí místo kandidátní listiny za Pardubický kraj pro volby do Poslanecké sněmovny. Na mandát nedosáhl.

V Úsvitu tehdy působil i jako volební manažer. Jeho názory však prý již nepodporuje, v roce 2021 hovořil o své podpoře uskupení PŘÍSAHA - občanského hnutí Roberta Šlachty.

Jsem jediný kandidát, který ví, jak žijí lidé s příjmem nahoře, ale také, jak žijí lidé, kteří mají příjem deset tisíc a méně. Obojí jsem zažil, tak můžu být prezident všech.
Vladimír Boštík v roce 2017

Prezidentských voleb se chtěl účastnit již v roce 2018. Podle svých slov získal tehdy podporu přes 72 tisíc podpisů. Kvůli zdravotním problémům, zejména s chůzí, ale kandidátní listinu nepodal.

Kluk z vesnice dobývá Hrad

„Úřadujícího prezidenta, který nedojde, už máme,“ pronesl tehdy. Ve volbě hlas svěřil Miloši Zemanovi. Věřil prý však, že ve stejném roce přijde ještě další prezidentská volba a pro ni již své podpisy využije.

Za motto své kampaně zvolil „Kluk z vesnice chce dobýt Pražský hrad“. Zdůrazňoval, že jako jediný z uchazečů ví, jaký život mají Češi s příjmem do 10 tisíc korun. V prezidentské roli chtěl například iniciovat vypsání referenda o setrvání v Evropské unii a přispět k zavedení přímé volby starostů. Podrobnosti zde.

V červnu 2021 oznámil Boštík kandidaturu do prezidentských voleb. Jejich konání se očekává nejpozději v lednu 2023. Zahájil ji s předstihem prý pro případ, že by se konala dříve kvůli uprázdnění funkce.

Prezidentské volby se v ČR konají každých pět let, od roku 2013 se hlava státu volí přímou volbou. V prezidentských volbách 2023 zvítězil generál ve výslužbě Petr Pavel. Příští volby prezidenta proběhnou v roce 2028.

Reklama

Výběr článků

Načítám