Hlavní obsah

Účast může být rekordní

Právo, cie, mip, ib, rap, miv, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První den druhého kola se hrnulo do volebních místností ještě víc lidí než před dvěma týdny. Už po prvních dvou hodinách hlásili komisaři až o polovinu vyšší účast. Večer například v Praze přesahovala mnohde i 50 procent.

Foto: David Taneček, ČTK

Lidé čekají ve frontě před volební místností ve druhém kole prezidentských voleb ve Špindlerově Mlýně.

Reklama

Článek

Výjimkou nebyly fronty a komisaři také častěji evidovali volební průkazy. V plzeňské části Roudná do podvečera stačila dát svůj hlas třetina voličů.

„Zájem je zatím ještě větší než v prvním kole. Tehdy jsme se na třicet procent dostali až o hodinu později,“ řekla Právu zapisovatelka Miroslava Vejvodová. Celková účast v prvním kole tam činila bezmála 68 procent, což odpovídá i tehdejší celkové účasti v zemi. Výzkumné agentury avizovaly možnou účast i přes 70 procent.

Většího počtu lidí s voličskými průkazy si všímají zejména komisaři v zimních letoviscích. „Lidí je celkově víc než v začátku kola prvního. Úplný mumraj,“ poznamenal jeden z členů komise na Základní škole Ještědská v Liberci. Celkově si o voličské průkazy zažádalo v Česku možná až 100 tisíc občanů.

„Venku byla fronta, jak když je naproti v Kauflandu akce,“ přirovnával situaci u voleb jeden z členů komise v mladoboleslavské sportovní hale.

Požár ve volební místnosti na Děčínsku vyhnal komisi s voliči do hospody

Krimi

Silná účast byla i v Doudlebech na Českobudějovicku. „Dá se říct, že se tu dveře netrhnou. Chodí všechny věkové skupiny. S prvním kolem se to ale těžko porovnává, protože to chodilo také dost lidí,“ hodnotila Marie Bohdalová z obecního úřadu.

Na Základní škole Jana Noháče ve Staré Břeclavi v Jihomoravském kraji se jedna z voliček svěřila: „Naštvala mě kampaň plná urážek a špíny, ale i to, jak se kvůli volbám dokázali rozhádat přátelé a kamarádi. Než se narovnají vztahy, pokud vůbec, tak to bude asi dlouho trvat.“

Účast se v různých místech ale dost liší. Třeba v Karviné dorazilo odpoledne 22 procent oprávněných voličů. „Je to o dva procentní body více než ve stejný čas před čtrnácti dny,“ hlásil mluvčí radnice Lukáš Hudeček. Ale v procentech je to méně než polovina proti Praze.

„Ať už je rozhodnuto, ta kampaň mě v posledních dnech zmáhala, kandidáti byli všude. Beru to ale tak, že jeden je za osmnáct a druhý bez dvou za dvacet,“ reagovala v ZŠ Gutova v Praze 10 pro Právo žena ve středních letech. Přiznala, že k volbám ji přiměli jít až její dva synové.

Takový volební nápor jsme tu ještě nezažili, hlásí ze Špindlu

Prezidentské volby

Podle jejich přání i volila. „Nijak zvlášť se o politiku doma nezajímáme, takže mě překvapilo, jak úporní kvůli volbám byli,“ dodala s tím, že ji zájem mladých o hlavu státu těší.

Před pěti lety přišlo k volbám v prvním kole 61,9 procenta voličů, ve druhém to bylo 66,6 procenta.

Na některé české weby související s prezidentskými volbami podle bezpečnostní firmy Check Point v pátek opět zaútočili ruští hackeři v čele s hackerskou skupinou NoName057(16). Napadli mj. stránky Pavla, serveru Hlídač státu nebo ministerstva zahraničí. Útoky mohou pokračovat i o víkendu a zaměřit se na weby informující o výsledcích voleb.

Duel Novinek zlomil rekord

Prezidentské volby

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám