Hlavní obsah

Takový volební nápor jsme tu ještě nezažili, hlásí ze Špindlu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Špindlerův Mlýn

Takový nápor voličů jako v pátek ještě Špindlerův Mlýn nezažil. Volební komisaři v souvislosti se Světovým pohárem žen v alpském lyžování a koncem Dětské olympiády očekávají v tomto horském středisku se 794 domácími voliči až sedmitisícovou volební účast.

Druhé kolo prezidentských voleb ve Špindlerově Mlýně.Video: Vladislav Prouza, Právo

 

Reklama

Článek

„Něco takového jsme v souvislosti s volbami nezažili. Připravili jsme se na to, a pro jistotu doslova vyprosili potřebné množství volebních lístků. Frontu jsme rozdělili na dva proudy, jeden pro místní a druhý pro lidi s volebními průkazy, jenž je mnohonásobně početnější,“ přiblížila šéfová špindlerovské volební komise Jiřina Staruchová.

„Pokud přijdou všichni, to abychom tady byli nonstop do úterý,“ zažertoval jeden ze zapisovatelů. „Jestliže to bude nutné, budeme tady přesčas, což platí pro oba volební dny. Jsme na to připravení. Zákon ukládá umožnit každému odvolit,“ podotkla Staruchová.

Fronta dlouhá padesát metrů se vytvořila před volební místností v Domě služeb půl hodiny před startem druhého kola prezidentských voleb. Odvolit chtěli jak obyvatelé Špindlerova Mlýna, tak hlavně turisté, z nichž mnozí sjeli k volbám rovnou ze sjezdovky.

Foto: David Taneček, ČTK

K volební urně rovnou ze sjezdovky.

„Teď to nemá cenu, zbytečně bys čekala. Místní sice postupují rychleji, ale i tak to máš zbytečně nadlouho. Večer fronta určená pro nás určitě opadne,“ radila jedna z obyvatelek Špindlerova Mlýna sousedce.

Fronta dlouhá 200 metrů

Fronta před volební místností se mezitím rozrostla na odhadem dvě stě metrů. Opadla teprve za půldruhé hodiny od začátku voleb.

Foto: Novinky

Volby Špindlerův Mlýn

„Počet potencionálních voličů na volební průkazy jsme stanovili podle odhadovaného množství návštěvníků světového poháru, jichž očekáváme patnáct tisíc. Připočíst musíme minimálně pětistovku technického personálu lyžařských závodů, kteří jsou jistí a díky dohodě s organizačním štábem nepřijdou najednou, nýbrž po skupinkách,“ popsala Staruchová. „Připravili jsme se dobře, aby neobvykle exponované volby proběhly plynule,“ doplnil starosta Špindlerova Mlýna Martin Jandura (nezávislý).

Foto: David Taneček, ČTK

Špindlerův Mlýn čeká až sedmitisícovou účast.

Voliči v nejnavštěvovanějším horském středisku Česka preferovali shodně s ostatními krkonošskými obcemi Petra Pavla. Generál ve výslužbě dominoval především u přespolních voličů s průkazy. „Pokud by rozhodovalo první kolo, byl by Pavel s 57,59 špindlerovskými hlasy podobně jako v Praze prezidentem,“ konstatovala jedna z pražských voliček. Andreje Babiše volilo ve Špindlu 116 lidí, což stačilo na zisk 9,17 procenta. Druhá ve Špindlerově Mlýně skončila Danuše Nerudová s 19,85 procenta.

První den druhého kola: Zájem byl vyšší než před 14 dny

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám