Hlavní obsah

Hilšer nabízí politiku, kterou si nikdo nemůže koupit. Výzvu k odstoupení z voleb odmítl

Aktualizováno

Kandidát na prezidenta a senátor Marek Hilšer v pondělí oznámil svou vizi pro nadcházející prezidentské volby. Chce dělat politiku, kterou si nikdo nemůže koupit, prohlásil. Novinky brífink nabídly živě.

Živě: Tisková konference Marka HilšeraVideo: Novinky

 

Reklama

Článek

„Dva poslední prezidenti naši společnost rozdělovali. Minulý premiér si na dělení společnosti založil politickou kariéru, ale teď je naděje. Po mnoha letech je znovu konečně naděje opět zde. Kdo chce něco změnit, musí sám změnu představovat. Nemůžeme a nemůžete bojovat s oligarchou, když je máte v zádech. Proto také kandiduji, nechci abychom na Hradě vyměnili jednu vlivovou skupinu za druhou,“ řekl na úvod Hilšer.

„Pojďme rozseknout začarovaný kruh peněz, vlivu a manipulace. Měňme věci, které nefungují. Prezident není stínová vláda, chci být občanským prezidentem, který dá prostor občanské aktivitě, dobrým nápadům, spolupráci namísto rozdělování. O tom má být přímá volba, dát hlas občanům. Zatím to ale vypadá jako soutěž milionů o marketingový počin roku. Volíme prezidenta nebo reklamní agenturu? Moje vize není sedět na Hradě, moje vize je dělat politiku, kterou si nikdo nemůže koupit. Čím víc lidí dá svůj hlas této politice, tím větší šanci bude taková politika mít.“ dodal.

Hilšer je nezávislý kandidát a v jeho kampani je nezávislost důležitým tématem. Kvůli možné závislosti odmítá velké sponzory a spoléhá se na menší dárce a své peníze ze Senátu.

V průzkumu vede Babiš, má přes 30 procent

Prezidentské volby

„Zlepšovat život v naší zemi nemůže člověk, který otravuje půdu, řeky a bohatne na tom, že ostatní chudnou. Spojovat společnost nemohou ani lidé, kteří sloužili zločinnému režimu, taková minulost rozděluje. Stejně tak otevřít dveře pro budoucnost nemůže někdo, kdo se dere dopředu tím, že podvádí. To nemá co dělat v prezidentském úřadu,“ rýpnul si Hilšer do trojice favoritů Andreje Babiše, Petra Pavla a Danuše Nerudové.

Hilšer zároveň představil svou vizi. Jeho prioritami v roli prezidenta by byla udržitelná země, férové důchody, zapojení mladých či rovné příležitosti pro všechny a soudržná společnost.

Od čtvrtečního oznámení tiskové konference se spekulovalo se o tom, že by Hilšer mohl z boje o hradní křeslo odstoupit. Doposud jakékoliv výzvy k odstoupení z klání odmítal. Považoval je za nedemokratické. Podle některých totiž nefavorizovaní kandidáti mohou ubírat voliče některému z protikandidátů bývalého předsedy vlády Andreje Babiše. Hilšer to v pondělí opět odmítl.

Prosincový průzkum agentury STEM Hilšerovi přisoudil 5,1 procenta, což by ho řadilo na páté místo. Oproti listopadovému průzkumu agentury Median si polepšil o přibližně dva procentní body. Trojice favoritů, kterou tvoří bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuši Nerudová, expremiér Andrej Babiš a generál Petr Pavel, se pohybuje mezi 20 a 30 procenty.

Fischer: Havel byl jako parník. Nabízím zkušenosti a schopnost pracovat od první minuty

Prezidentské volby

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám