Hlavní obsah

Politolog Kubáček: Babiš svou kampaň přepálil a zmobilizoval voliče Pavla

Poražený kandidát na prezidenta Andrej Babiš přepálil závěr své kampaně a pomohl tím mobilizovat voliče Petra Pavla. Tak ve volebním studiu Novinek zhodnotil politolog Jan Kubáček výsledek druhého kola prezidentských voleb, které se ziskem 58,32 procenta hlasů vyhrál Pavel. Babiš, kterému hlas hodilo 2,4 milionu voličů, se podle politologa pokusí využít zisk těchto hlasů ve Sněmovně.

Jan Kubáček ve volebním studiu Novinky.czVideo: Novinky

 

Reklama

Článek

Prezidentské volby přinesly podle politologa vzkaz pro oba kandidáty, že voliči očekávají iniciativního prezidenta, který bude důstojný a energický zároveň a bude se věnovat přetrvávajícím sociálním problémům. Babiš pak podle něj vyhrocenou kampaní pomohl k výraznému náskoku Petra Pavla.

„Myslím si, že to není tak odpracovaný marketing Petra Pavla, a myslím si, že je to přepálenost určitých témat Andreje Babiše. Pustil se do toho zostra, možná v některých tématech příliš,“ uvedl Kubáček ve volebním studiu.

To, že Babiš využil tématu války přitom nepovažuje přímo za chybu. „Myslím si, že to zbytečně přepálil, a pak i sám Andrej Babiš se stal obětí hypotetické války a míru,“ zmínil s tím, že téma mohl uchopit mírněji. Výsledek tak podle něj připomíná sněmovní volby v roce 2021, kdy vyhrocená kampaň hnutí ANO pomohla mobilizovat voliče soupeře.

„Tím, že Andrej Babiš přiložil do kamen ve volebním marketingu, tak se mu stalo něco podobného, co u sněmovních voleb, a to, že nabudil velké množství voličů ‚druhého světa‘, v tomto případě Petra Pavla,“ doplnil Kubáček. Tím podle něj paradoxně pomohl Pavlovi k získání více voličů.

Babiš prohrál třetí volby v řadě

Prezidentské volby

Spíše než téma války mohlo podle politologa Babišovi více prospět, kdyby se držel ekonomických a sociálních témat, ve kterých je bývalý premiér oproti Petru Pavlovi vnímán za kompetentnějšího.

Stínový prezident

„Pravdou je, že Babiš měl pozici složitější. Petr Pavel měl rezervoár disciplinovanějších voličů a ty můžete oslovovat úplně jinak a úplně jinak s nimi počítat, než když jste v situaci, kdy potřebujete nabrat nevoliče a sváteční voliče,“ vysvětlil.

Babiš v druhém kole získal 2,4 milionu hlasů, přibližně o 450 tisíc více než v prvním kole. Petr Pavel dokázal v druhém kole oslovit o téměř 1,4 milionu voličů více.

„Myslím si, že výsledek vnímá jako jedinečnou příležitost získat maximum možných hlasů a s touto autoritou vstoupit zpátky do Poslanecké sněmovny. Může stavět na tom, že má nejsilnější mandát oproti dalším 199 kolegům ve Sněmovně,“ uvedl s tím, že se pokusí postavit do pozice jediného reprezentanta celého opozičního světa.

Babiš se může podle Kubáčka stavět do pozice stínového prezidenta. „Bude dál jezdit republikou s odůvodněním, že jeho mandát byl širší a svá témata prezentoval jasně – a bude je prezentovat dál. Myslím, že tam bude i trumpovská argumentace typu oni nám to vítězství ukradli, mobilizací proti nám a vypětím atmosféry,“ dodal Kubáček.

Politolog ve volebním studiu Novinek také uvedl, že očekává střet mezi hnutím ANO a SPD. „Myslím, že teď naskakují vrásky Tomiu Okamurovi, aby získal své voliče zpátky do SPD. Myslím, že se to bude pokoušet interpretovat jako začátek odcházení a loučení Andreje Babiše a bude se pokoušet bojovat o to, že je autentičtější reprezentant opozice.“

Babiš má problém, ztrácí image vůdce, míní politologové

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám