Hlavní obsah

Babiš má problém, ztrácí image vůdce, míní politologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhé kolo prezidentských voleb bylo referendem o Andreji Babišovi (ANO), shodli se politologové. Podle politologa Miroslava Mareše byly navíc i hlasováním o zachování takového systému, který by Česko netáhl do „orbánovských vod“. Babiš podle něj ve volbách ztratil image nezpochybnitelného vůdce.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Andrej Babiš (ANO)

Reklama

Článek

Vysoká volební účast podle Ladislava Mrklase z CEVRO Institutu svědčí o tom, že letošní prezidentské volby považovala spousta lidí za zlomové. „Zejména ti, kdo se chtěli vypořádat s tím minulým prezidentským obdobím a zároveň s Andrejem Babišem,“ uvedl politolog. Podle Mrklase bylo jasné od okamžiku, kdy se předseda ANO rozhodl do volby jít, že hlasování bude referendem o něm. „Navíc tím, jakým způsobem přistoupil ke druhému kolu a vyhrotil boj, tak to jenom podtrhl,“ řekl politolog.

Podle Mareše byly prezidentské volby nejen referendem o Babišovi, ale i hlasováním o zachování prozápadní orientace a zachováním takového systému, který by netáhl ČR do „orbánovských vod“. Babiš ale svými vyjádřeními pojetí těchto voleb jako referenda nahrál, domnívá se Mareš.

Výsledky prezidentských voleb podle Mareše ukázaly, že Babišova kampaň zaměřená na vyvolávání strachu z války a na rozdělování společnosti neuspěla. „Petr Pavel dokázal klidným a věcným vystupováním naplnit představu většiny obyvatel ČR o tom, jak má vypadat jejich prezident,“ domnívá se politolog.

Pavel má nejsilnější mandát v historii

Prezidentské volby

Babišův volební tým udělal v předvolební kampani v rámci možností vše, co šlo, domnívá se Mrklas. Připomněl, že i přes prohru získal Babiš velmi vysoký počet hlasů. „Ale ukázalo se, že zkrátka ve společnosti je víc lidí, kteří si nepřejí, aby Andrej Babiš byl prezidentem,“ zhodnotil výsledek Mrklas. Pavlovi se navíc podle jeho názoru podařilo lépe přesvědčit veřejnost, že je nositelem změny, než se to dařilo protikandidátům Miloše Zemana v předchozích volbách.

Image vůdce

Pro Andreje Babiše může být tato porážka velkým problémem, domnívá se Mareš. Hnutí ANO před hlasováním ukázalo nejednotnost a pro jeho příznivce je porážka ponižující. „Babiš ztrácí image nezpochybnitelného vůdce,“ poznamenal politolog. Nyní bude podle něj podstatné, jak zvládne svoji roli Fialova vláda, která bude v relativně komfortní situaci, protože jí nový prezident nebude dělat zbytečně překážky.

Někteří představitelé ANO v předvolební kampani deklarovali, že nedají hlas předsedovi hnutí. Mrklas neočekává, že by Babišova prohra mohla odstředivé tendence uvnitř ANO posílit. Rebelů v hnutí podle něj není mnoho, a pokud se sami nerozhodnou odejít, bude na ně vytvářen velký nátlak.

„Zároveň toho bude využito jako takového odstrašujícího případu, protože ANO je uskupením, které má řadu charakteristik vůdcovských hnutí, možná dokonce sekt,“ domnívá se Mrklas.

Válečný hrdina prezidentem. Vítězství liberální demokracie, píší zahraniční média

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám