Hlavní obsah

Podnikatel Tomáš Březina se uchází o prezidentskou funkci

K zájemcům o post českého prezidenta se v dubnu 2022 zařadil také podnikatel a bývalý poslanec Tomáš Březina. Od 90. let budoval betonářskou společnost BEST a stal se českým podnikatelem roku 2007. Přibližně rok a půl působil jako poslanec, prezidentské volby představují jeho druhý plán na návrat do politiky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Březina na snímku z roku 2015

Článek

Tomáš Březina pochází z Prahy, kde se narodil 21. února 1957. Vystudoval Fakultu stavební ČVUT v Praze, absolvoval ji v roce 1981. K podnikání podle vlastních slov měl genetické předpoklady, neboť podnikal už jeho otec. Březina se následně živil jako projektant či stavbyvedoucí.

V 80. letech plánoval emigraci z Československa, kvůli narození potomků ji rodina odkládala. S manželkou a dětmi odjel v roce 1989 do Rakouska, kde jim však hrozilo roční zadržení a rozdělení rodiny. Březina se po návratu do Prahy snažil vydělat na cestu a život v Kanadě.

Místo toho přišla sametová revoluce. Březina se dostal do čela stávkového výboru v podniku vyrábějícím protetické pomůcky, kde pracoval. Do Kanady přece jen poté na několik měsíců zamířil, což jej inspirovalo k rozjezdu vlastního podnikání.

Podnikání ve stavebnictví

Na počátku 90. let se začal soustředit na výrobu betonových dlažeb. Díky bankovnímu úvěru a penězům půjčeným od rodičů vznikla firma BEST, spol. s r. o. Po její transformaci na akciovou společnost BEST, a. s. vlastnil většinu akcií. V letech 2001–2021 byl jediným akcionářem, než veškeré akcie prodal. Jejich cena dle Seznam Zpráv měla překračovat tři miliardy korun.

S manželkou Hanou – pracující jako lékařkou – má tři dospělé děti. Tomáš mladší, Johana ani Tereza však jeho firmu nehodlali převzít, dlouhodobě také pobývali v zahraničí. Tak se rozhodl k prodeji společnosti.

Zaměření firem s Březinovou účastí se v průběhu let rozšířilo mj. o výrobu stavebních betonových prvků pro venkovní architekturu, hornické činnosti či práci realitní kanceláře.

Březina získal ocenění Podnikatel roku za rok 2007, když uspěl v celostátním kole. Do něj postoupil jako vítězný podnikatel za Plzeňský kraj, kde jeho společnost BEST, a. s., sídlila. Díky českému triumfu se účastnil mezinárodní soutěže podnikatelů.

V roce 2011 potrestal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) společnost BEST, a.s. za pochybení při spojení s konkurenční firmou BETA Olomouc a. s. Došlo k němu dříve, než vůbec začalo řízení o jeho povolení. Březinova firma postupně odkoupila poloviční podíly obou akcionářů. Původní pokutu ve výši 517 tisíc korun po podaném rozkladu ÚOHS navýšil na 617 tisíc korun.

V minulosti stál v čele Asociace výrobců pro venkovní architekturu a založil Český svaz betonářů. Stal se také prezidentem České asociace betonářů.

Jak se volí prezident a co je přímá volba?

Prezidentské volby

Poslanecká zkušenost

Na jaře 1996 Březina zdárně kandidoval za ODS do Poslanecké sněmovny v tehdejším Západočeském kraji. Po svém zvolení zasedl do rozpočtového výboru a stálé komise pro bankovnictví, na čas se stal jejím místopředsedou.

Patřil do poslaneckého klubu ODS, v roce 1997 se dostal do jeho předsednictva. V lednu 1998 v reakci na skandál s financováním ODS vznikla strana Unie svobody.

Do jejího nově utvořeného poslaneckého klubu přešlo přibližně třicet poslanců ODS. Mezi nimi byl i Březina, který se v něm stal členem předsednictva. V únoru 1998 se však mandátu z osobních důvodů vzdal a vrátil se k podnikání.

K občanským demokratům měl blízko i poté. V roce 2006 slíbil vyplatit z vlastní kapsy každému svému zaměstnanci v průměru tři tisíce korun, pokud ODS vyhraje sněmovní volby a sestaví vládu. Konkrétní částka měla představovat rozdíl mezi mzdou dosavadní a počítanou podle rovné 15% daně, o niž ODS usilovala. Stranu také v minulosti podpořil jako sponzor.

V roce 2013 Březina plánoval návrat do politiky. I přes zájem ODS upřednostnil ANO 2011. Ve sněmovních volbách měl vést jeho kandidátní listinu ve Středočeském kraji a hovořil o možnosti stát se ministrem průmyslu a obchodu.

Měsíc před volbami z listiny odstoupil. ANO podle něj nemělo nosnou ideologii a bylo marketingovým projektem. Považoval jej i za nedostatečně pravicové. Do čela kandidátky se posunula původní dvojka Jaroslava Jermanová (později Pokorná Jermanová).

Prezidentská kandidatura

V dubnu 2022 Březina oznámil „předkandidaturu“ na prezidenta České republiky. Kampaň hodlá financovat sám, ačkoli nevylučuje případnou spolupráci s mecenášem.

Možnost kandidovat chce získat sběrem podpisů k petici. Ústava vyžaduje nejméně 50 tisíc podpisů, Březina preferuje zisk alespoň 80 tisíc. Nemá v úmyslu zahajovat jednání o podpoře politickými stranami, pokud jej ale „rozumné subjekty“ samy osloví, bude povinen o nich uvažovat.

Chce být odlišným kandidátem než jiní, kteří mohou voličům splývat. Ve svém volebním programu hovoří mimo jiné o nezbytnosti druhé transformace a řešení české „byrokratické hydry“. V minulosti se rovněž vyjadřoval pozitivně o monarchii.

Prezidentské volby se v ČR konají každých pět let, od roku 2013 se hlava státu volí přímou volbou. V prezidentských volbách 2023 zvítězil generál ve výslužbě Petr Pavel. Příští volby prezidenta proběhnou v roce 2028.

Reklama

Výběr článků

Načítám