Hlavní obsah

Monika Babišová má za sebou Bílý dům a léta charity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Monika Babišová (48) má už mnohé zkušenosti ze státnických misí, absolvovala bez faux pas i vrcholnou schůzku v Bílém domě, kam ji s manželem coby premiérem pozval v roce 2019 prezident USA Donald Trump s chotí Melanií.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Při setkání s občany během kampaně 20. ledna v Děčíně

Reklama

Článek

„Doprovázela jsem manžela hlavně při jeho cestách do zahraničí. Mám díky tomu ve světě mnoho přátelských vztahů, potkala jsem skvělé první dámy a manželky premiérů. Určitě bych v tom chtěla pokračovat a reprezentovat společně s ním naši zemi,“ sdělila Právu.

Její přednosti vyzdvihl i Andrej Babiš v debatě v Blesku: „Umí velice dobře anglicky, je kontaktní. Myslím, že jsme ČR reprezentovali dobře.“

Přešlapy

Monika Babišová má nač navazovat také v dobročinnosti. „K tomu bych nepotřebovala od Hradu vlastní tým. Se svou nadací se věnuji podpoře rodičů samoživitelů, pomoci lidem s postižením i lidem bojujícím s vážnou chorobou. Pomáháme ale i neziskovým organizacím. A snažíme se i rychle reagovat na situaci, jako bylo třeba tornádo. Poslední měsíce pomáháme jak ukrajinským, tak českým rodinám,“ uvedla.

Mám ve světě mnoho přátelských vztahů, potkala jsem první dámy a manželky premiérů
Monika Babišová

Chystají se na roli první dámy či „prvního muže“. Jak ji vidí?

Prezidentské volby

Při reprezentování jí jako designérce zřejmě svědčí vztah k estetickým tématům. Vizážisté při návštěvě Bílého domu oceňovali volbu garderoby, přičemž zvolila „jemnější polohu“ než Trumpová. A výběr šatů má svou diplomatickou řeč, čehož například umně využívá prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Monika Babišová při návštěvě Bílého domu

Drobného přešlapu se dopustila zkraje manželovy ministerské kariéry. Když se v roce 2015 vrátili Babišovi z návštěvy v USA, deník Blesk zaznamenal, že si Monika pořídila za mořem kabelku značky Stella McCartney v tehdejší hodnotě 26 tisíc korun a šaty od návrháře Prabala Gurunga za více než 20 tisíc. K nelibosti ministra financí Babiše si deník všiml, že je opomněla proclít.

Nepříjemnější pak pro premiéra bylo, když v roce 2019 Babišové zahradník Ivan Šablatúra zveřejnil na sítích fotku z vánočního večírku, kde jsou oba v rozverných kostýmcích a Šablatúra k tomu poznamenal: „Bavíme se na večírku a chudoba u PC na fotkách!“ Její oblíbenou značkou je Gucci, Fendi, Dior či Valentino.

Narodila se v Litoměřicích v roce 1974 jako Monika Herodesová. Vystudovala střední ekonomickou školu, obor organizace administrativy. S Babišem se seznámila v roce 1992 coby sekretářka v podniku Lovochemie, který se posléze stal součástí Agrofertu. Svatbu měli až v roce 2017 na Čapím hnízdě. Byl to pro ni druhý sňatek.

Příjmení Babišová používala ale už od roku 2013, a to podle svých slov kvůli jejich společným dětem. S Babišem má dceru Vivien (*2000) a syna Frederika (*2004).

Coby designérka se podílela například na interiéru Centra pohybové medicíny na pražském Chodově, na interiéru bývalé michelinské restaurace Paloma ve francouzském Mougins či restaurace Paloma v domovských Průhonicích u Prahy.

Vznik Nadace Agrofert, která se zaměřuje na pomoc samoživitelkám, iniciovala v roce 2011. Pátým rokem provozuje společný projekt s Českou filharmonií Hudba do škol, který si klade za cíl podpořit učitele hudební výchovy.

Od roku 2019 je ambasadorkou projektu Nadace pro výzkum rakoviny Kopretina, který se zaměřuje na prevenci rakoviny děložního čípku.

Eva Pavlová zažila i roli samoživitelky

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám