Hlavní obsah

Eva Pavlová zažila i roli samoživitelky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Eva Pavlová (58) se v poslední době potýkala s léčbou rakoviny štítné žlázy, a proto se v začátcích prezidentské kampaně svého manžela Petra Pavla držela spíše v ústraní. Ale ani ona není na poli diplomacie žádné ořezávátko a dobročinnosti se rovněž věnuje delší dobu.

Foto: Profimedia.cz

Eva Pavlová

Reklama

Článek

„Reprezentativní roli manželky diplomata jsem již vykonávala při působení manžela v zahraničí a nebylo by to tak pro mne zásadně nové,“ popsala Právu své představy o náplni role první dámy.

„Díky tomu ale vím, jak důležitou roli může doprovod hrát. Vazby se nenavazují pouze na formálních jednáních, ale i při neformálních aktivitách, které mohou manželky a partnerky příjemně uvolnit,“ dodala.

Pavel se stal předsedou Vojenského výboru NATO v roce 2015 a po tři roky svého působení v centrále NATO v Bruselu mu byla jeho žena po boku.

Pavel má nejsilnější mandát v historii

Prezidentské volby

I podle Pavla se už jeho choť osvědčila. „Moje žena je svoje, empatická, přirozená, nemusí se do žádné role stylizovat. Na lidi působí příjemně,“ řekl v debatě na Blesk.cz.

Vedle pomoci potřebným by se chtěla věnovat i genderové oblasti.

„Nežijeme ve vzduchoprázdnu a témat, na která bych si díky své možné nové roli mohla posvítit a pomoci, je mnoho. Díky osobním zkušenostem bych svou pozornost zaměřila přednostně na tyto tři oblasti: rodina, mezilidské vztahy a komunikace v rodině, dále pak rovné příležitosti pro ženy (i muže) a následná péče,“ napsala Právu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Pavel s manželkou na Staroměstském náměstí

Na srdci má zejména osudy samoživitelek, což bylo krušné období i v jejím životě. „Stát by neměl dopustit, aby měla žena padesát korun na den, jako se to stalo i mně. V jednom období jsem chodila kupovat pro dítě jen pár koleček šunky,“ řekla serveru idnes.cz.

Zelená odmalička

Přestože dosud nebyla na výsluní, módní policie hodnotí její vizáž pozitivně, tedy jako střídmou jak v oblékání, tak v líčení. Oceňují, že její vkus je decentní a svěží.

Narodila se jako Eva Zelená v Šumperku roku 1964. Už v mládí se sportovně věnovala střelbě a po maturitě na gymnáziu v roce 1983 zamířila na Vojenskou odbornou školu žen při Vysoké vojenské letecké škole v Košicích.

Poté se přihlásila na tehdejší Vojenskou politickou akademii Klementa Gottwalda, ale kvůli „nevyhovujícímu kádrovému profilu“ neuspěla. Po podání přihlášky do KSČ školu vystudovala, a to v roce 1990. Stranický průkaz odevzdala 20. listopadu 1989.

Vazby se navazují i při neformálních aktivitách, které mohou manželky příjemně uvolnit
Eva Pavlová

„Dnes vím, že to byla chyba. Patřila jsem mezi ty naivní, nezralé lidi, kteří podlehli tlaku. Na druhou stranu mám tuto zkušenost a mohu o době minulé mluvit, nejen citovat výklady z knih,“ uvedla v týdeníku Přítomnost.

S Petrem Pavlem se seznámila na posádkové ubytovně v Prostějově v roce 1985, ale tehdy byli oba zadaní. Vzali se v roce 2004 na olomoucké radnici.

S manželem spolupracovala na generálním štábu, kde měla na starosti zahraniční vojenské a letecké přidělence, zajišťovala vojenské návštěvy. Manžela pak následovala i do Bruselu. Po odchodu z armády nastoupila do mediačního centra Manofi. Zůstává podplukovnicí v záloze.

Od loňska je také zastupitelkou Černoučku, obce pod Řípem, kde s manželem bydlí. Z prvního manželství má dceru Evu (*1992), Petr Pavel z předchozího vztahu syny Jana (*1990) a Petra (*1993). A tak se nyní mohou radovat ze čtyř vnoučat.

Tisková konference triumfujícího Pavla

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám