Hlavní obsah

Minule volili Zemana, teď favorita nemají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Suverénně nejvyšší procento hlasů v minulých prezidentských volbách získal v Bečově na Mostecku Miloš Zeman. V obci se zhruba 1500 obyvateli dominoval v obou kolech. Čím si tehdy získal přízeň voličů, nedokážou místní ani s odstupem pěti let vysvětlit.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Bečov u Mostu

Reklama

Článek

Zemana volilo v obci na úpatí Českého středohoří v prvním kole bezmála 68 procent voličů, ve finálovém kole proti Jiřímu Drahošovi mu hlas dalo více než 81 procent voličů. „Po volbách se o tom hodně psalo, ale čím to bylo, to fakt netuším. Já jsem ho ale nevolila,“ řekla Právu paní Marta, která si během čtvrtečního odpoledne zašla nakoupit do místního obchodu.

Z něj vyšel i pan František, jenž byl před pěti lety jedním z těch, kteří Zemana volili, a ani se prý nediví, že stejně se tehdy rozhodla drtivá většina jeho „sousedů“. „Myslím, že to byl dobrý prezident,“ zhodnotil Zemanovo funkční období.

Každý ho znal

Vysvětlení, proč zde vyhrál Zeman volby s obrovským ná­skokem před svými soupeři, nabídl v místní hospodě sedící a se štamgasty pivo popíjející Jiří Sedláček. „Možná to tak dopadlo proto, že kromě Zemana, kterého každý znal, neměli lidé už moc na výběr. Ostatní kandidáti byli takoví neslaní nemastní. Jinak si to neumím vyložit,“ zavzpomínal Jiří.

Zeman je prý za Babišovu kandidaturu „rád“

Prezidentské volby

Odpověď na otázku, proč dal před pěti lety téměř každý osmý volič z deseti, kteří ve druhém kole přišli k urnám, svůj hlas právě Zemanovi, nezná ani starostka Bečova Jitka Sadovská (SNK – Evropští demokraté). „Nevím a popravdě jsem nad tím nikdy ani moc nepřemýšlela,“ řekla Právu starostka obce, do níž dosluhující hlava státu zavítala během jednoho ze svých krajských výjezdů.

„Přijel, poděkoval za podporu, popovídali jsme si, pak chvíli diskutoval s místními. Nezajímal se ale o to, proč zrovna u nás se těší takové oblibě,“ připomněla starostka Zemanovu návštěvu.

Před lety byla část Bečova považována za vyloučenou lokalitu, ve zdejších panelácích žily stovky nepřizpůsobivých občanů. Někteří místní se domnívají, že právě tito lidé mohli Zemana podporovat. Starostka však spojitost odmítá. „Si­tuace se u nás v tomto směru zlepšila již před poslední volbou prezidenta. Neplatiče jsme z obecních bytů vystěhovali a přišli slušní lidé. Skladba obyvatel se významně obměnila,“ poznamenala.

Nejmenší zlo

Na návsi, kde se kromě obchodu se smíšeným zbožím nachází také pošta, cukrárna, restaurace nebo kino, se ve čtvrtek odpoledne procházeli spíše jednotlivci. Parta kluků kopala do mičudy a všichni si užívali na leden neobvykle teplého počasí.

Na blížící se prezidentské volby neměl nikdo ani pomyšlení. Shodli se na tom alespoň respondenti, které redaktor Práva oslovil. „Ještě nevím,“ byla nejčastější odpověď na dotaz, komu dají svůj hlas tentokrát.

Paní Marta byla o něco konkrétnější. „Určitě to nebude Babiš,“ zdůraznila. Trestně stíhaného kandidáta nechtěl volit ani pan Jiří (reportáž vznikla před zatím nepravomocným zproštěním obžaloby Andreje Babiše – pozn. red.). „Z těch tří favoritů budu volit ženu jako nejmenší zlo,“ naznačil, že jeho favoritkou je Danuše Nerudová.

Nerozhodnutí zvažují Nerudovou, Pavla a senátory

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám