Hlavní obsah

Měnit volbu prezidenta se opozici nelíbí

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se chce po prezidentských volbách, které se uskuteční v lednu 2023, zabývat změnou zákona o volbě prezidenta. Reaguje tím na spory ohledně uznávání či neuznávání podpisů pro kandidaturu na prezidenta. Ministerstvo vnitra si totiž zákon vykládá jiným způsobem než správní soudy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alena Schillerová a Andrej Babiš na jednání Sněmovny

Reklama

Článek

Podle opozice ale zpřesnění zákona nic vyřešit nemusí. „Rozdílné výklady zákona o volbě prezidenta mohou vyvolávat otázky, které však nyní může vyřešit jen Nejvyšší správní soud,“ uvedl Rakušan. „Po lednových prezidentských volbách se plánuji sejít se svým náměstkem a jeho kolegy nad tím, jaká zpřesnění si zákon zaslouží,“ dodal.

Vnitro připustilo k volbám devět uchazečů, 12 přihlášku odmítlo. Debaty se vedou o tom, zda se mohou poslanci a senátoři podepsat pod kandidaturu vícero uchazečům. Kritiku sklízí ministerstvo i za to, že akceptovalo kandidaturu Denisy Rohanové, prezidentky České asociace povinných, která předložila listinu s podpisy exposlanců za ČSSD, KSČM, ANO a SPD, a to už 21. října loňského roku. V tu dobu podle resortu mandát ještě měli.

Hlavní slovo má soud

Pochopení pro to ale nemají politici ani ústavní právníci. „Jednalo se navíc o poslance politických stran, které už v Poslanecké sněmovně nejsou zastoupeny (ČSSD a KSČM, pozn. red.), což se míjí s účelem ústavní úpravy: kandidát má osvědčit podporu nějaké relevantní politické síly ať už občanů, nebo členů parlamentu,“ řekl ČTK ústavní právník Jan Kysela.

Po prezidentských volbách se plánuji sejít se svým náměstkem nad tím, jaká zpřesnění si zákon zaslouží
Vít Rakušan

Změnu zákona podporuje například předsedkyně Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Výhrady má naopak šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

„Myslím si, že zpřesnění zákona vždy nepomůže,“ řekla minulý týden Schillerová na CNN Prima News. „Stejně bude muset ve finále rozhodnout nezávislý soud, pokud se na něj obrátí kandidáti,“ dodala.

Schillerová je přesvědčena, že předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který kandiduje na prezidenta, „má první kolo jisté“. Vládní koalici vyčetla, že svého kandidáta vůbec nepostavila. „Podpořili tři kandidáty, kteří jsou pro mě králíci v klobouku,“ řekla.

Do druhého kola prezidentských voleb by postoupili Babiš a Pavel

Prezidentské volby

Koalice Spolu označila za vhodné demokratické kandidáty Pavla Fischera, Danuši Nerudovou a Petra Pavla. Premiér Petr Fiala (ODS) v neděli zdůraznil, že jim nevyjádřili podporu. „U všech kandidátů vidíme nějaká negativa, ale respektujeme, že naši voliči mezi nimi vybírají,“ řekl na ČT.

S Babišem umím vyjít, řekl premiér

O své volbě má již jasno, prozradit jméno ale nechtěl. I kdyby ve volbách zvítězil Andrej Babiš, jako premiér s ním bude slušně a věcně jednat. S ohledem na svou funkci to pokládá za zodpovědné. „Ať vyberou lidé kohokoliv, je na povinnosti prezidenta a premiéra se domluvit ve prospěch České republiky,“ zdůraznil Fiala.

„Tak jak to dělám s Milošem Zemanem, to budu dělat s každým,“ uvedl Fiala.

V současné situaci podle něj nelze dopustit, aby spolu ústavní činitelé nemluvili kvůli vlastnímu egu nebo proto, že každý cílí na jiné voliče. „Pokud je někdo prezident a premiér, tak musí překonat různé stranické a ideové rozpory a domlouvat se ve prospěch České republiky,“ dodal pre­miér Fiala.

Politologové: Nebýt přímé volby, Pavel, Nerudová ani Babiš by neměli na Hrad šanci

Prezidentské volby

Je to podle něj důležité i pro úspěch vyjednávání v zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám