Hlavní obsah

Kvůli proslovu na Českém slavíkovi s Janečkem skoncoval vědecký nadační fond, který sám založil

Od prohlášení Karla Janečka o neškodnosti covidu pro děti se v neděli distancoval Nadační fond Neuron, který přitom miliardář sám založil na podporu vědy. Podle prohlášení vedení fondu jsou slova, která Janeček v pátek pronesl na vyhlášení ankety Český slavík, v rozporu s vědeckými důkazy. Fond proto ukončil se svým zakladatelem spolupráci.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Vyhlášení výsledků obnovené hudební ankety Český slavík 21. Na snímku prezident ankety Český slavík Karel Janeček.

Článek

„Vědecká a správní rada NF Neuron nesouhlasí a distancuje se od veřejných a mediálních vystoupení Karla Janečka k onemocnění covid-19, která popírají vědecké důkazy a zejména zlehčují průběh nemoci u dětí,“ stojí v prohlášení nadačního fondu, pod kterým jsou podepsáni předseda vědecké rady biochemik Jan Konvalinka, předsedkyně správní rady Monika Vondráková a členové Vědecké rady za obory medicína a biologie.

Matematik a miliardář Janeček, který soutěž Český slavík sponzoroval, v závěru slavnostního programu v proslovu k umělcům a hostům v sále kritizoval protiepidemická opatření vlády, která podle něj měla zásadní negativní dopad na kulturu a vedla k rozdělení společnosti. „Nesmíme podlehnout tomu hroznému tlaku na očkování našich dětí proti nemoci, která je nijak neohrožuje,” prohlásil například Janeček.

„Vzhledem k jeho prohlášením není další spolupráce mezi NF Neuron a Karlem Janečkem možná,“ oznámil fond, který se tím odstřihl od svého zakladatele.

Janeček stál u zrodu NF Neuron

Janeček inicioval založení Nadačního fondu Neuron v roce 2010 spolu s Vondrákovou a lékařem Josefem Veselkou. Motivací bylo zajistit chybějící prostředky pro českou vědu a finančně motivovat vědce. V rámci Ceny Neuron se každoročně vyplatí až 8,5 milionu korun, které jdou z příspěvků mecenášů.

Nova se distancovala od Janečkova proslovu na Českém slavíkovi. Bylo to správné, hájí se miliardář

Domácí

„V poslední době sílí mediální aktivity pana Karla Janečka, ve kterých zmiňuje NF Neuron. K tomu správní rada uvádí, že pan Janeček o fondu nerozhoduje a na jeho chod nemá žádný vliv. Je pouze historickým zakladatelem a do letošního roku jedním z desítky mecenášů. Jeho názory jsou jen jeho soukromé a v případě vakcinace jsou v příkrém rozporu s poznáním nejlepších vědců, se kterými spolupracujeme,“ uvedli dále zástupci fondu na Janečkovu adresu.

Distancovala se i televize Nova

Od jeho slov i politického vyznění celého večera, který byl prodchnut Janečkovou osobní kampaní, se už distancovala televize Nova, která Českého slavíka vysílala. Pořad byl podle ní dodán externí společností. Janečkovo vystoupení televize označila za exces, jakým se chce v budoucnu vyhnout.

Janeček v sobotu v reakci pro ČTK sdělil, že sociální zodpovědnost k umění patří a podle něj je zodpovědné a správné vyjádřit veřejně vlastní názor na tak závažnou věc, jakou je očkování dětí proti nemoci, která jim podle něj přímo nijak neškodí.

Reklama

Výběr článků

Načítám