Hlavní obsah

Jakub Olbert chtěl za hnutí Chcípl pes kandidovat na prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakub Olbert je dlouholetý podnikatel, majitel restaurace Šeberák a spoluzakladatel hnutí Chcípl PES. Právě za hnutí, které vystupuje proti vládním covidovým opatřením, chtěl kandidovat v prezidentských volbách 2023. V listopadu 2022 ale oznámil, že kandidovat nebude.

Foto: Novinky

Jakub Olbert

Článek

Jakub Olbert se narodil v Praze. Po maturitě na gymnáziu a vojenské službě pracoval jako kulisák a následně technik u zahraniční společnosti. Poté přesedlal na podnikání, nejprve v roce 1996 v oblasti dekorací a scénografie. Postupem času založil firmy v České republice, na Slovensku a Rusku, jeho společnosti realizují projekty po celé Evropě a Rusku.

Olbert podporuje sportovní kluby, dětské domovy a hendikepované děti. V soukromém životě se věnuje rodině a osobnímu rozvoji.

Stál u zrodu hnutí Chcípl PES a Otevřeme Česko, jehož je předsedou.

„Naší největší prioritou je ochrana práv a svobod, ochrana soukromého podnikání a zastavení segregace občanů na základě testování nebo očkování,“ uvedlo dříve hnutí na svých stránkách s tím, že jejich kandidát se oproti kandidátům z Parlamentu „nebude bát hájit osobní svobody občanů“.

Hnutí na svém webu zveřejnilo petici a započalo sběr potřebných 50 tisíc hlasů, těsně před termínem 8.11. 2022, do kdy bylo třeba podat kandidátní listinu ministerstvu vnitra, Olbert oznámil, že kandidovat nebude.

Prezidentské volby se v ČR konají každých pět let, od roku 2013 se hlava státu volí přímou volbou. V prezidentských volbách 2023 zvítězil generál ve výslužbě Petr Pavel. Příští volby prezidenta proběhnou v roce 2028.

Reklama

Výběr článků

Načítám