Hlavní obsah

Hlasy pro Babiše nejsou automaticky hlasy pro ANO, míní politologové

Hlasy pro Andreje Babiše ve druhém kole prezidentských voleb nebudou automaticky v příštích volbách hlasy pro hnutí ANO, jehož je Babiš předsedou. Vyplývá to z vyjádření politologů. Pro hnutí ANO je ale podle nich výhodné výsledek voleb takto interpretovat a snažit se z prohry udělat částečnou výhru.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Andrej Babiš

Reklama

Článek

Babiš získal ve druhém kole 2,4 milionu hlasů, jeho protikandidát a vítěz volby Petr Pavel měl téměř o milion hlasů více.

Politologové se shodují na tom, že navzdory výrazné prohře není Babišův zisk zanedbatelný. Například ve sněmovních volbách v roce 2021 získalo hnutí ANO zhruba o 900 000 hlasů méně. Zdůrazňují ale, že jde o dva naprosto rozdílné typy voleb.

„Ve druhém kole prezidentské volby se všechno koncentruje pouze na dva kandidáty. Ne všichni, kteří dali hlas Babišovi, by v jiných volbách volili hnutí ANO. Pro řadu z nich to byla volba proti Pavlovi,“ řekl politolog Otto Eibl.

S tím souhlasí i politolog Miroslav Mareš. „Jde spíše o výsledek polarizace společnosti. K Babišovi se přiklonila řada lidí, kteří by za normálních okolností ANO vůbec nevolili,“ řekl. Mezi voliči bývalého premiéra byla podle politologů například řada příznivců SPD. „Mnoho z nich se vrátí zpět k Tomiu Okamurovi. Babiš je pro ně málo radikální. Pro ně je to někdo, kdo si zavdal se systémem a svazoval je v době covidu,“ řekl Eibl.

Babiš odradil přes 400 tisíc voličů, kteří mu dali hlas v prvním kole

Prezidentské volby

Přesto výsledek prezidentské volby představuje pro hnutí ANO určitý potenciál. „Je chytrá strategie udělat z prohry nejlepší výsledek hnutí v dějinách,“ podotkl Eibl. Politolog Petr Jurek očekává, že Andrej Babiš a hnutí ANO vyjdou z těchto voleb spíše posíleni. „A také poučeni tím, že politická strategie, kterou si v kampani před prezidentskými volbami vyzkoušeli, může fungovat i do těch budoucích voleb,“ řekl Jurek České televizi.

Mareš ale upozorňuje, že do sněmovních voleb je ještě 2,5 roku. Babiš o sobě sice nyní může přesvědčivě tvrdit, že se stal hlavním představitelem opozice, ale bude muset bojovat o různé skupiny voličů. „Tím, že se přiklonil k tomu radikálnímu, až extrémnímu křídlu, tak zase ztrácí politický střed. Dává tak třeba prostor pro vznik nějakého nového subjektu, možná zčásti návratu ČSSD,“ dodal Mareš.

Politologové jsou ale přesvědčeni, že Babišova kandidatura na prezidenta nebyla pouze začátkem sněmovní kampaně. „Myslím si, že se Andrej Babiš chtěl stát českým prezidentem. Tomu odpovídala i podoba kampaně, která se neohlížela vůbec na nic,“ dodal Eibl.

Pavel ve druhém kolem vyhrál ve většině krajů a v zahraničí, Babiš uspěl v Karlovarském, Ústeckém a Moravskoslezském kraji. Šéf ANO volební porážku uznal a Pavlovi popřál, aby byl prezidentem všech občanů a bojoval za české zájmy.

Babišovy bašty Pavel až na výjimky nedobyl

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám