Hlavní obsah

Fischer chce kandidovat na prezidenta. Má už podpisy od senátorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senátor Pavel Fischer (nezávislý) se rozhodl, že se bude ucházet o účast v prezidentských volbách. Má už dostatek podpisů kolegů senátorů. Uvedl to v pondělí na Facebooku.

Foto: Petr Horník, Právo

Senátor Pavel Fischer

Článek

„Milí přátelé, rád potvrzuji svou kandidaturu v prezidentských volbách 2023. Oficiálně kandidaturu oznámím až v nejbližších týdnech – je totiž potřeba ještě mnoho věcí připravit,“ napsal Fischer.

To, že nebude pro kandidaturu sbírat podpisy občanů, ale půjde cestou podpory od zákonodárců, zdůvodnil pracovním vytížením.

„Neumím si představit, že bych práci pro náš stát jen tak stopnul a věnoval se prezidentské kampani – že bych místo výkonu ústavní funkce jezdil po republice s obytňákem nebo sbíral podpisy na náměstí. To je také důvod, proč jsem se rozhodl pro kandidaturu shromáždit podpisy senátorů, kterých mám nyní dostatek,“ napsal.

Koalice SPOLU má v úterý v Brně oznámit, jak bude postupovat při výběru prezidentského kandidáta. O Fischerovi se spekulovalo jako o jednom z uchazečů o Hrad, kterého by mohla podpořit. Jako o možném favoritovi pro KDU-ČSL o něm hovořil předseda lidovců a vicepremiér Marian Jurečka, téma prezidentské volby je náplní pondělního jednání celostátního výboru strany.

Fischer se účastnil už minulé prezidentské volby. Skončil v ní se ziskem deseti procent hlasů na třetím místě, do druhého kola voleb tak nepostoupil. Už v roce 2018 deklaroval, že je připraven se zúčastnit i dalších voleb.

Kandidáti na prezidenta: Kdo vše se ucházel o Hrad

Prezidentské volby

Fischer na přelomu tisíciletí působil v Kanceláři prezidenta republiky, nejprve jako poradce Václava Havla, později vedl politický odbor. V letech 2003 až 2010 byl českým velvyslancem ve Francii a v Monaku, po návratu do Prahy se stal ředitelem bezpečnostně-multilaterální sekce ministerstva zahraničí. Po odchodu z ministerstva působil jako ředitel organizace STEM, která se zabývá výzkumy veřejného mínění. Na podzim 2018 byl zvolen senátorem za Prahu 12.

Za favority lednové volby jsou podle průzkumů veřejného mínění považováni Petr Pavel a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který ale dosud účast ve volbách nepotvrdil. Mezi hlavními kandidáty je také Danuše Nerudová nebo senátor Marek Hilšer. Fischer měl podle zářijového modelu agentury Median podporu asi šesti procent voličů.

Hrad? Babiš má jasno, ale tají to

Prezidentské volby

Podporu žádnému kandidátovi dosud nevyjádřili ani Piráti. Podle vnitrostranického průzkumu má mezi pirátskými členy nejvyšší podporu Nerudová, hlasovalo pro ni dosud 252 Pirátů a Pirátek. O asi 50 hlasů méně má Pavel a na třetím místě je Hilšer. Pro Fischera hlasovalo 103 členů.

Reklama

Výběr článků

Načítám