Hlavní obsah

Aby odvolal vládu. Babiš rozdává dotazníky, co by po něm lidé chtěli, kdyby byl prezidentem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hnutí ANO v rámci předvolební kampaně Andreje Babiše, který se bude ucházet o funkci prezidenta, rozdává občanům na mítincích dotazníky, v nichž po nich žádá kontakt a zprávu, co by si od prezidenta přáli. Nejčastější odpověď je: aby odvolal vládu.

Foto: Jan Menšík, Novinky

Lidé nejčastěji do dotazníku píšou, že chtějí, aby Andrej Babiš jako prezident odvolal vládu. Prezident přitom takovou pravomoc nemá.

Reklama

Článek

„Co si přejete, aby pro vás Andrej Babiš jako prezident České republiky udělal?“ stojí na papíře s verzálkovou hlavičkou „Bez vás to nedáme!“, který hnutí ANO rozdává na předvolebních mítincích.

Kandidát na prezidenta Andrej Babiš na předvolební kampani v Ústeckém krajiVideo: Novinky

Kromě zmíněného přání hnutí ANO po lidech, kteří se rozhodnou dotazník vyplnit, a že zájem mezi přítomnými je, žádá uvedení celého jména, telefonního čísla, e-mailu a poštovního směrovacího čísla. Pisatel musí také zaškrtnout, že je starší 18 let a souhlasí se zpracováním údajů. Babišovi příznivci dotazník hojně vyplňují.

Nejčastější odpovědí je, že si přejí, aby odvolal současnou vládu. Prezident ale takovou pravomoc nemá. Lidé také žádají o jinou pomoc, například pro důchodce.

„Samozřejmě pořádek ve vládě, odvolat Fialu a spol. Udělat dobré podmínky pro český lid,“ píše se v jednom z požadavků.

Foto: Jan Menšík, Novinky

Jeden ze vzkazů Andreji Babišovi

Ústava o možnostech prezidenta hovoří jasně. Předseda vlády podává prezidentovi demisi kabinetu, případně jeho členů. Vláda pak podá demisi, jestliže Sněmovna zamítla její žádost o vyslovení důvěry, nebo jestliže jí vyslovila nedůvěru. Jedinou situací, kdy prezident odvolává vládu, je stav, kdy kabinet demisi nepodal, ačkoliv tak dle výše uvedeného učinit měl.

Upozornil na to i Miloš Zeman, když po něm protestující za odvolání vlády chtěli, aby tento krok učinil.

Babiš vyrazil znovu do českých měst a obcí v rámci předvolební kampaně před lednovými prezidentskými volbami. První Babišův výjezd po oznámení kandidatury se koná ve středu do Ústeckého kraje, který je tradičně volební baštou jeho hnutí.

V Košťanech, kam dorazil v poledne, na něj čekalo jednobarevné publikum. Na druhé zastávce v Oseku na něj čekal jediný „tichý“ odpůrce s transparentem „Stydím se za trestně stíhaného kandidáta na prezidenta“.

„Andrej je tvrdej, žádnej poseroutka“. Babiše přivítali v Košťanech

Prezidentské volby

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám