Hlavní obsah

Babiš: Jsem to opravil. Média straší třetí světovou válkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezidentský kandidát Andrej Babiš (ANO) tvrdí, že svůj výrok ohledně odmítnutí pomoci v případě hypotetického útoku na spojence v rámci NATO opravil. Tvrzení podle něj sice bylo špatně, ale mýlit se prý může každý. Babiš to řekl Novinkám cestou do Brna, kde pokračuje v předvolební kampani.

Andrej Babiš na pumpěVideo: Novinky

 

Reklama

Článek

„Já jsem to opravil, to bylo špatně, tak jsem to opravil, každý může udělat nějakou chybu,“ uvedl Babiš k svému výroku, který zazněl v debatě před druhým kolem prezidentských voleb, v níž se utkal s protikandidátem Petrem Pavlem.

Expremiér v neděli v debatě v České televizi na otázku, zda by ČR měla poslat poslat vojáky do konfliktu, pokud by bylo napadeno Polsko či Pobaltí, doslova dopověděl: „Určitě ne.“

Ještě večer po duelu na Twitteru, ale nikoliv na Facebooku, kde je jeho voličská základna mnohem aktivnější, uvedl, že na otázku vůbec nechtěl odpovídat, protože ji považoval za hypotetickou. Následně ujistil, že dohodu o kolektivní ochraně NATO by dodržel. V pondělí pak doplnil na Twitteru i na Facebooku, že jeho výrok byl překroucen a z kontextu bylo jasné, jak to myslí. Mezitím už ale jeho slova způsobila mezinárodní pozdvižení u spojenců z Polska a pobaltských zemí, které česká diplomacie musela řešit.

Babiš požádal Zemana, aby to v úterý u polského prezidenta vyžehlil

Prezidentské volby

„Babiš mluví o míru“

V rozhovoru pro Novinky Babiš také obvinil moderátora debaty Martina Řezníčka, že straší lidi třetí světovou válkou. „Mně vyčítáte, že straším s válkou, nestraším,“ dodal Babiš v narážce na své billboardy, na nichž přitom sám mluví o válce, když se prezentuje jako diplomat, který do ní ČR nezavleče.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Billboard Andreje Babiše

„Se to manipuluje proto, abych byl poškozen, a snaží se provládní síly a média toto zneužít,“ zopakoval v několika obměnách Babiš, jenž v neděli na úvod debaty, na kterou poněkud neplánovaně dorazil, tvrdil, že České televizi odpouští.

„Vy média strašíte lidi s Babišem a Babiš mluví o míru a včera ta debata byla o míru,“ dodal s tím, že napadení členské země NATO ze strany Ruska nepřipouští.

Argument, že i napadení Ukrajiny ze strany Ruska bylo dlouho pouze hypotézou, jej nepřesvědčil.

Přepis z televizní debaty na ČT

Moderátor: Já bych se rád vrátil k Ukrajině, pánové, jestli dovolíte. Pane Babiši, má Česko poslat vojáky do otevřeného konfliktu v případě útoku na Polsko nebo pobaltské státy?

Babiš: Kam myslíte? Do války? Určitě ne.

Moderátor: Do otevřeného konfliktu v případě napadení.

Babiš: A proč bychom měli mít otevřený konflikt?

Moderátor: Pokud by nastal, byl byste vrchním velitelem ozbrojených sil.

Babiš: Já chci mír.

Moderátor: Moje otázka zní, pokud by bylo napadeno Polsko nebo pobaltské státy, zda bychom měli splnit svoje spojenecké závazky a poslat tam vojáky.

Babiš: Já jsem nebyl vrchním velitelem ozbrojených sil. Jo pokud bych byl…

Moderátor: Ano, pokud byste byl, a ne že jste byl.

Babiš: Určitě ne, určitě ne a já si myslím, že je potřeba mluvit o míru. Pan generál mluví o válce. Vláda mluví o válce.

Moderátor: Počkejte, zpátky, to jsou ale spojenecké závazky.

Babiš: Ano, ale já nechci válku.

Moderátor: Dobře, nikdo asi nechce válku. Nikdo rozumný nechce válku…

Babiš: Tak něco pro to udělejme.

Moderátor: Počkejte, moje otázka zní, zda pokud by bylo napadeno Polsko nebo pobaltské státy…

Babiš: Proč by bylo napadeno?

Moderátor: Ne…pokud…pokud…zda by Česko mělo poslat vojáky na obranu těchto spojenců?

Babiš: Já říkám, že to je čistě teorie. Já říkám, že světoví lídři, a kdybych byl já prezident a už jsem to vysvětloval xkrát… Já jsem mimochodem navštívil…

Moderátor: Pane Babiši, odpověď na otázku…

Babiš: Já vám to vysvětlím. Ne, určitě ne. Já chci mír, nechci válku. A v žádném případě bych neposílal naše děti a děti našich žen do války.

Moderátor: Ale víte, na čem je založená kolektivní obrana NATO. Jeden pomáhá druhému v případě, že je napaden.

Babiš: Já vím, ale my máme zabránit válce. Vy chcete válku? To vypadá, že vy dva chcete válku. Já nechci válku. Já chci mír.

Moderátor: Já se ptám, pokud, opět opakuji, pokud by bylo napadeno Polsko nebo pobaltské státy, to je jednoduchá otázka.

Babiš: Nebude napadeno, musíme tomu zabránit.

Babiš: Homeopatika na křivdu už neberu, už jsem se vyléčil

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám