Hlavní obsah

Pellegrini před prezidentskými volbami straší válkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čtyři dny před rozhodujícím druhým kolem slovenských prezidentských voleb zveřejnil předseda parlamentu Peter Pellegrini video, v němž straší válkou a vyzývá k účasti ve volbách. „Nikdy nás nedovolím vtáhnout do otevřeného válečného konfliktu,“ říká ve videu prezidentský kandidát.

Foto: Facebook/Peter Pellegrini

Peter Pellegrini ve videu umístěném na sociálních sítích

Článek

Pellegrini v kampani sám sebe označuje za politika „klidu a míru“. Ve zmíněném videu se objevují titulky článků, v nichž evropští politici varují před eskalací konfliktu s Ruskem.

„Kam se poděla jakákoli špetka zdravého rozumu a rozvahy? Vidíte to, co se kolem nás děje? Všímáte si, na co se nás to všechny snaží připravit?“ klade ve videu sugestivní otázky Pellegrini.

Nezmiňuje přitom, že při rozhodování o jakémkoliv zapojení země do válečného konfliktu by měl větší pravomoc ve své stávající funkci předsedy parlamentu, nikoliv jako prezident. O vyslání vojáků do zahraničí totiž rozhoduje vláda a musí to schválit parlament.

„Nepřipustím, aby se Slovensko chovalo podle potřeb a plánů zbrojařů a politiků, kteří je zastupují. Prosím, situace je vážná, proto určitě přijďte volit,“ vyzval ve videu Pellegrini. V závěru videa se objeví nápis „Přijde volit, jde o všechno“.

Korčok: Prezident nemůže nikam vysílat vojáky

Šéf parlamentu se ve videu nezmiňuje o svém protikandidátovi Ivanu Korčokovi, který těsně zvítězil v prvním kole prezidentských voleb, ale Pellegrini i další politici jeho strany Hlas-sociální demokracie slovenským voličům opakovaně podsouvají, že Korčok by v případě zvolení do prezidentského úřadu vyslal slovenské vojáky na Ukrajinu.

Korčok přitom opětovně zdůraznil, že hlava státu takovou kompetenci nemá.

Podobný motiv se objevil i v kampani před českými prezidentskými volbami. Neúspěšný kandidát Andrej Babiš na billboardech ujišťoval, že na rozdíl od svého protivníka Petra Pavla, nezatáhne Česko do války, protože není generál, ale diplomat. Sklidil za to kritiku.

Pellegrini v úterý oznámil, že se nezúčastní avizovaného duelu s Korčokem v Rádiu Expres, protože bude v regionech. Potvrdil však účast ve večerní diskusi v televizi Markíza.

První kolo vyhrál Korčok se ziskem 42,5 procenta hlasů před Pellegrinim, kterému dalo svůj hlas 37 procent voličů. Druhé kolo prezidentských voleb bude tuto sobotu 6. dubna.

Pellegrini před druhým kolem opustil taktiku mlčení

Volby

Reklama

Výběr článků

Načítám