Hlavní obsah

Krajské a senátní volby by měly mít podle novely pevný termín

Praha

Obecní, krajské a senátní volby se zřejmě od příštího roku budou konat vždy na konci prvního říjnového týdne. Počítá s tím ústavní novela, kterou ve čtvrtek Sněmovna poslala do závěrečného kola schvalování. To by se mohlo uskutečnit za týden.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto.

Článek

„Stanovujeme pevný termín konání řádných voleb do Senátu a zastupitelstev obcí a krajů, a to na první celý týden měsíce října,“ představil poslancům zákon šéf resortu vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Zavedení pevného termínu obecních, krajských a senátních voleb vláda navrhla kvůli tomu, že podle dosavadních předpisů se musejí konat vždy před uplynutím funkčního období stávajících zastupitelstev. Termín voleb se tak postupně přibližuje k letním měsícům.

Ve sněmovních volbách bude možné opět volit z karantény

Parlamentní volby

Zatímco například loni se komunální volby uskutečnily počátkem října, o dvě desetiletí dříve se konaly v polovině listopadu.

Kromě toho novela počítá také s tím, že by byly senátní obvody stálé a bylo by je možné měnit pouze jednou za 12 let zákonem.

Do roku 2019 se totiž senátní obvody měnily každé dva roky kvůli změnám počtu jejich obyvatel, tak aby každý senátor zastupoval přibližně stejný počet lidí. Nejčastěji se to týkalo Prahy, středních Čech a také severní Moravy.

Kritikům vadilo, že v důsledku přesunů obcí mezi obvody někteří lidé mohli volit senátory častěji než jednou za šest let, nebo naopak méně často.

Předčasné volby do 90 dnů 

Novela pak počítá také s prodloužením lhůty pro předčasné sněmovní volby. „Dochází k prodloužení předvolebního období v případě předčasných voleb, tak aby se konaly do 90 dnů od rozpuštění Poslanecké sněmovny,“ uvedl také Hamáček na plénu dolní komory. Nyní je to do 60 dnů.

Tato změna souvisí podle Hamáčka s chystaným korespondenčním způsobem hlasování.

Piráti a STAN nezískali podporu pro předčasné volby

Parlamentní volby

Reklama

Výběr článků

Načítám