Hlavní obsah

Novým jihomoravským hejtmanem je lidovec Grolich

Brno
Aktualizováno

Novým jihomoravským hejtmanem zvolili ve středu krajští zastupitelé lidovce Jana Grolicha. V čele kraje vystřídal Bohumila Šimka (ANO). Kraj povede koalice KDU-ČSL, Pirátů, ODS se Svobodnými a Starostů pro jižní Moravu, která má 37 z 65 křesel.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Nový hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL)

Článek

Zastupitelstvo se kvůli pandemii koronaviru nesešlo na krajském úřadě, ale v aule univerzitního kampusu, která je větší a umožňuje rozestupy. Grolich neměl protikandidáta. Ruku pro něj zvedlo 55 zastupitelů, nikdo nebyl proti a osm se jich zdrželo.

V opozici je ANO, ČSSD, SPD a Spolu pro Moravu složené z pěti subjektů jako například TOP 09 nebo Zelení.

Hejtmanovými náměstky se stali Lukáš Dubec (Piráti), který bude statutárním zástupcem, Jiří Nantl (ODS), František Lukl (STAN) a Jan Zámečník (KDU-ČSL). Nový jihomoravský hejtman je nyní starostou Velatic na Brněnsku, funkce se během týdne vzdá, uvedla mluvčí kraje Monika Brindzáková.

Lidovci se budou starat o ekonomiku, sport a regionální rozvoj, ODS zase o dopravu, investice, zdravotnictví a školství. Piráti budou mít v gesci životní prostředí, sociální oblast, participaci, otevřenost a vědu s výzkumem. Starostům připadne územní plánování, kultura a cestovní ruch.

Strany na jižní Moravě chtějí vyšachovat vítězné ANO

Krajské volby

Mezi 11 členy rady bude mít nejvíce zástupců - čtyři ODS se Svobodnými, tři budou mít Piráti a po dvou KDU-ČSL a také Starostové pro jižní Moravu. Náměstky hejtmana budou Lukáš Dubec (Piráti), Jiří Nantl (ODS) a František Lukl (STAN). Dalšími radními budou Jan Zámečník (KDU-ČSL), Jiří Crha (ODS), Vladimír Šmerda (ODS), Jiří Kasala (ODS), Jana Leitnerová (Piráti), Jiří Hlavenka (Piráti) a Martin Maleček (STAN).

Vítězství v říjnových krajských volbách obhájilo ANO ziskem 15 mandátů. Hned po volbách ale oznámili koalici zástupci KDU-ČSL, Pirátů, Starostů pro jižní Moravu a ODS s podporou Svobodných. Lidovci získali mandátů 11, Piráti deset, ODS devět, Starostové sedm, Spolu pro Moravu pět a SPD i ČSSD po čtyřech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám