Hlavní obsah

Hamáček: Kandidáti za Lepší sever již nejsou členy ČSSD

Právo, Aleš Pelikán

Sociální demokraté, kteří v Ústeckém kraji kandidují za hnutí Lepší sever a své členství ve straně přerušili, členy ČSSD již nejsou a vrátit se do strany prý nemohou. Na zahájení předvolební kampaně sociálních demokratů to v pondělí v Ústí nad Labem řekl předseda strany Jan Hamáček.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Jan Hamáček ukázal billboard volební kampaně

Článek

„Automaticky tam naskočilo příslušné ustanovení, že pokud někdo kandiduje za jiný subjekt než sociální demokracii, tak mu zaniká členství, a to přerušení členství na to dle mého názoru a dle názoru našich právníků nemá vliv,“ uvedl Hamáček.

Bývalý volební partner soudně napadl ústeckou kandidátku ČSSD

Domácí

S tím nesouhlasí bývalý krajský předseda ČSSD a jeden z lidí na kandidátce Lepšího severu Miroslav Andrt. „Všech 34 členů ČSSD, kteří jsou nyní na kandidátce Lepší sever, oznámilo řádně a v souladu se stanovami ČSSD, že přerušují členství ve straně, protože nám předseda Hamáček svévolně a v rozporu s platnými usneseními předsednictva ČSSD znemožnil kandidovat v krajských volbách za ČSSD. Předpokládáme, že po skončení krajských voleb své členství v ČSSD obnovíme, jelikož pominou důvody pro toto přerušení,“ řekl Právu Andrt s tím, že obnovení členství nepodléhá žádnému hlasování, ale pouze se písemně oznamuje okresnímu předsednictvu.

ČSSD se vzdala své značky i v Ústí

Domácí

Koalici Lepší sever vytvořila nejprve krajská ČSSD s posvěcením vedení strany s hnutími Pro MOST a Ústecké fórum občanů. Jenže vedení strany pak kandidátku neschválilo. Podle Hamáčka kvůli tomu, že kandidáti ČSSD byli v první desítce jen dva, na prvním a šestém místě. „Pokud někdo plánoval za peníze sociální demokracie kampaň někomu jinému, tak to se spletl,“ prohlásil Hamáček.

Nebude platit kampaň expravičáků  

Podle ČSSD se lidé v kraji také rozhodli spojit s lidmi, ke kterým nemají sociální demokraté blízko. „Já jako předseda sociální demokracie nebudu platit kampaň expravičáků,“ řekl Hamáček s tím, že jako sociální demokrat a předseda strany má povinnost zajistit, aby strana byla reprezentována co nejlépe.

Na kandidátce Lepšího severu figuruje například bývalý děčínský primátor za ODS Vladislav Raška. Lídrem zůstává Martin Klika, který je prvním náměstkem hejtmana Ústeckého kraje, na čtvrtém místě pak Miroslav Andrt, který býval krajským předsedou ČSSD.

Celostátní předsednictvo ČSSD podalo vlastní kandidátku. Do jejího čela nominovali bývalého poslance a lékaře Jaroslava Krákoru. Ten ve Sněmovně dříve vedl sociální nebo zdravotnický výbor. Na kandidátce ČSSD je na čtvrté pozici Petr Benda (BEZPP), který býval krajským předsedou ČSSD a blízkým spolupracovníkem bývalého předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. S tím pak vytvořil stranu NS-LEV 21. Ta šla do minulých krajských voleb společně s Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS), která je považovaná za extremistickou, ale neuspěla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám