Hlavní obsah

Korčok přiznal, že nemá plán B a bere si time-out

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Exministr zahraničí Ivan Korčok si po sobotní prohře ve druhém kolem prezidentských voleb s Petrem Pellegrinim nechává čas na rozmyšlenou, zda si svou budoucnost představuje v politice. Korčok získal 1,24 milionu hlasů a je teď na něm, jak s podporou voličů naloží.

Anketa v Bratislavě po výsledku prezidentských volebVideo: Marek Tereba, Novinky

 
Článek

Svým voličům vzkázal, že je potřeba přijmout výsledek voleb. „Jsme demokraté a je potřeba dát hlavy vzhůru. Znám Slovensko, tohle není obraz celé společnosti. Nemám plán B. Nyní si beru time-out. Když ten čas uplyne, tak se to slovenská veřejnost dozví,“ řekl Korčok novinářům o své případné politické budoucnosti.

„Každý si píše svůj příběh. Téměř 1,25 milionu voličů šlo do volebních místností a zakroužkovalo moje jméno. Tento pocit si užívám,“ připustil Korčok.

Zdůraznil, že témata, která v kampani nastoloval, byla přijata, a dokazuje to i fakt, že od roku 1999 dostal nejvíc hlasů ve druhém kole přímé volby hlavy státu jako kandidát, který se nakonec nestal prezidentem.

KOMENTÁŘ: Nový slovenský prezident Pellegrini – sluha, nebo rival Fica? – Petr Šabata

Komentáře

„Byl to svátek demokracie, byla vysoká účast. Přeji Peteru Pellegrinimu hodně úspěchů,“ dodal.

Kariérní diplomat Korčok zvítězil v prvním kole prezidentských voleb, které se konaly 23. března, a nyní připustil, že se svým týmem možná špatně vyhodnotil mobilizační potenciál tématu války.

„Klíčová mobilizace mezi prvním a druhým kolem nastala tím, že z mé osoby byl vytvořen kandidát války. Je evidentní, že to na část společnosti zabírá. Považuji za politicky hrubě nezodpovědné chtít touto emocí strachu a lží o válce vyhrát. Bohužel se to podařilo,“ řekl Korčok.

Jeho soupeř Pellegrini, který byl zvolen novým slovenským prezidentem, po prvním kole začal zdůrazňovat, že je kandidátem míru, podporuje zastavení palby na Ukrajině a zahájení mírových jednání.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Ivan Korčok

Na billboardech se objevil dokonce jeho slib, že nepřipustí účast slovenských vojáků v konfliktu na Ukrajině.

Svého soupeře s oblibou označoval za „kandidáta konfliktu a války“. Pellegrini přitom sám připustil, že k vyslání vojáků do zahraničí hlava státu nemá pravomoci a může o tom rozhodnout pouze vláda a parlament.

Šedesátiletý Korčok získal v sobotu 1,24 milionu hlasů, ale osmačtyřicetiletý předseda parlamentu Pellegrini dokázal zmobilizovat až 1,4 milionu voličů.

V rozhodujícím druhém kole prezidentských voleb byla nejvyšší účast od roku 1999, kdy se na Slovensku začala psát historie přímé volby hlavy státu. Rudolf Schuster tehdy porazil Vladimíra Mečiara v poměru 57,18 procenta ke 42,81 procenta.

Pellegrini mobilizoval své voliče výrokem „Kdo nejde hlasovat, volí Korčoka“, zaznělo v diskusi Novinek

Volby

Až bude Fico směřovat k protiprávnímu státu, Pellegrini bude tiše sedět v paláci, říká šéfredaktor Aktualit

Volby

Reklama

Výběr článků

Načítám