Hlavní obsah

Volby vlastně vyhráli všichni. Politici měli v debatě jasno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo je vlastně vítězem komunálních voleb? Politici se nejsou schopni shodnout, například v nedělní diskusi na CNN Prima News se do role vítěze postupně pasovali jak šéf SPD Tomio Okamura, tak předseda lidovců Marian Jurečka, ústy místopředsedkyně hnutí ANO Aleny Schillerové pak vyhrála její strana.

Ilustrační foto

Článek

V Praze například volby vyhrála koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), ANO bylo druhé. Stejný výsledek nastal v Brně. Celorepublikově na počet hlasů zvítězilo hnutí ANO, s ohledem na počet mandátů pak vedou lidovci, následně Starostové a ODS.

Největším skokanem vzhůru oproti posledním komunálním volbám v roce 2018 je SPD.

Veřejnost tak může být lehce zmatena, jelikož lídři stran na tyto výsledky nahlíží různou optikou a pasují se do role vítězů.

O tom, kdo vyhrál se přeli i zástupci lidovců, ANO a SPD v nedělní debatě na CNN Prima News.

„Podívejme se na skutečné výsledky, SPD mělo v minulých volbách 135 mandátů, dnes jich má přes 300. To máme u nás takový výsledek v jednom kraji, třeba Jihomoravský kraj nám na to stačí. Když se podíváte na mandáty SPD a ANO, tak KDU-ČSL má dvojnásobek než tyto strany dohromady. My jsme ty volby vyhráli, když se podíváte na tu mapu, tak je žlutá. Nemanipulujme s těmi čísly,“ prohlásil Jurečka.

S tím však nesouhlasil Okamura. „Máme trojnásobně více mandátů, než jsme měli, a to je jednoznačně první místo. Vám mandáty ubyly početně, ale i v absolutním čísle. Protože však máte řadu starostů na vesnicích a malých městech, tak to číslo máte vysoké a manipulujete si to,“ oponoval Jurečkovi.

Nemám důvod ho milovat. Chtěl mě sesadit, komentoval Zeman úspěch Vystrčila

Komunální volby

Okamura současně připomněl slova prezidenta Miloše Zemana, který v neděli s ohledem na zisk mandátů označil právě SPD za vítěze. Úspěch zaznamenalo podle prezidenta také ANO, naopak vládní strany jsou prý „v poli poražených“.

Do pře se však rozhodla zapojit také Schillerová, která zase do role vítěze pasovala své hnutí.

„Získali jsme sice o 112 mandátů méně, to připouštím, ale posílili jsme ve větších městech. Věřím tedy, že budeme mít vliv na řízení těch měst, získali jsme o více než milion hlasů navíc,“ uvedla.

Reklama

Související články

Kuba: Volby byly i referendem o vládě

Ještě před sečtením posledních tří procent hlasů bylo jasné, že ODS může v Českých Budějovicích slavit vítězství nad druhým ANO, které porazila o téměř pět...

Výběr článků

Načítám