Hlavní obsah

Nemám důvod ho milovat. Chtěl mě sesadit, komentoval Zeman úspěch Vystrčila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V rámci senátních voleb prezidenta Miloše Zemana nejvíce zaujal duel mezi předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) a Janou Nagyovou (ANO) na Vysočině. Prezident se v nedělním rozhovoru pro CNN Prima News netajil tím, že Vystrčil nebyl jeho favoritem, jelikož ho prý chtěl připravit o pravomoci v době, kdy se Zeman nacházel v nemocnici. Za poražené v těchto volbách pak z parlamentních stran označil hnutí STAN, naopak mezi vítězi jsou podle něj opoziční SPD a ANO.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Vím, že mě chtěl sesadit z funkce prezidenta na základě aplikace článku 66, tedy, že ze zdravotních důvodů nejsem schopen vykonávat funkci. Jistě musíme uznat, že nemám důvod ho milovat,“ komentoval úspěch Vystrčila v neděli Zeman.

V obvodu Jihlava proti sobě kandidovali do Senátu Vystrčil a Jana Nagyová (dříve Mayerová), která aktuálně stojí jako obžalovaná před soudem v kauze Čapí hnízdo. Společně se znovu utkají ve druhém kole.

Zeman nechtěl předjímat, zda by Nagyová mohla zvítězit a křeslo v horní komoře získat. „Záleží na tom, pro čí podporu se rozhodnou poražení kandidáti dalších stran,“ míní prezident.

Zeman je známý tím, že Senát považuje za zbytečnou instituci. To zopakoval i nyní. „Já to pokládám za odkladiště neúspěšných politiků a tím jsem se nikdy netajil,“ dodal.

Zeman: Je mi líto ČSSD

Prezident také okomentovat výsledky komunálních voleb. Nejvíce v nich podle jeho názoru propadlo vládní hnutí STAN.

„V teorii her je pojem hra s nulovým součtem. To znamená, že když jeden vyhraje, tak druhý musí zákonitě prohrát. Jestliže se všichni vyhlašují za vítěze, tak některý z nich lže nebo je pokrytec. Nejvíce nových mandátů získala SPD. Další úspěšný subjekt je hnutí ANO. V poli poražených je velmi mírně ODS a lidovci, středně Piráti a silně STAN,“ přiblížil Zeman.

Vůbec se také nedařilo levici.

„Dvě levicové strany totálně prohrály. Komunisty nelituji, protože se dosud nedokázali rozejít se svou minulostí. Ale je mi líto ČSSD, která ještě v minulých komunálních volbách získala pět procent hlasů a teď jedno procento. Jsem velmi ješitný chlap a vždy se chlubím, že když jsem byl předsedou, tak za pět let se tato strana dostala ze sedmi procent na 30. Je to velká, krásná strana a má naprosto neschopné vedení,“ rýpnul si Zeman.

Reklama

Výběr článků

Načítám